20 март 2008

Видяла жабата, че подковават вола...

Подочух го преди няколко дена като като новина, но не ми се вярваше да е истина. Но уви - наистина ще правим паметници на живи и...не чак толкова заслужили наши съграждани. Още по-зле - ще правим мини имитация по американски тертип. На Комитските скали край Симитли ще дялкат образите на Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Щели да отидат за тази цял някакви си 60-70 000 лева. Нали се сещате, че туй нещо вече някой отдавна го е измислил и направил другаде, ама много по-рано и много по като хората. Не че не съм българка и не тача българското, но да имитираме Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Абрахам Линкълн и Теодор Рузвелт с Петър Стоянов и Георги Първанов...когато си имаме Цар Борис и Цар Симеон или Васил Левски и Христо Ботев.
Най-интересен беше аргумента защо са решили да са президентите, а не да речем най-великите български царе. Мястото било малко, нямало да стигне за всичките. Ами така си е, президентите ни са само трима и без това, няам да настанат спорове кои точно да бъдат увековечени - така с един куршум два заека - хем малкото място няма да е проблем, хем няма голям избор, та да се чудят кои да изберат.
Кметът пък на Симитли Апостол Апостолов вече потрива ръце как щели да се стичат потоци от българи и чужденци да гледат метър и петдесет високите релефи.
"В началото на някои това хрумване им изглеждаше налудничаво", разказва Апостолов.
И на прав път са били г-н Апостолов, на прав път...

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...