24 март 2008

Как да спечелим от ненужните ни вещи

Провокирана от 10-те начина да продадем безполезни неща, реших да сътворя нашенския вариант на тази статия. Всъщност въобще няма да става въпрос за ненужни неща - това са нужни вещи, но на някой друг, а не на вас. Още повече, че начините в споменатата статия ме впечатлиха с оригиналността на идеите от примерите, ама явно не съм с бизнес възприятия, защото не се сетих за добро приложение на местна почва в домашна обстановка.
Първата важна стъпка: Решете се!Огледайте се вкъщи: има ли неща, които не сте ползвали от поне няколко години? Има ли неща, които дори сте забравили, че имате? Дрехи, части, техника? Не е ли време да се освободите от тях?Знам, знам, все нещо ни човърка.
Мисли като тези са провокативни :
  • "Ама това може да потрябва някой ден" - разглеждайки някоя брава, която е останала от смяната на вратата преди 7-8 години.
  • "Ама аз ще отслабна" - опитвайки се да се напъхаме в някои почти неносени дънки.
  • "Ама може да реша да гледам някоя видеокасета" - като в същото време имате два ДВД плейъра и два компютъра.

но бъдете смели!

След като се огледате, решете кои са нещата, които просто заемат място у вас и най-вече тези, които не използвате и ако сега имат някаква стойност, със всеки ден тя пада все повече и повече, докато и да искате да ги подарите, няма да успеете. Това ме подсеща за опита ми преди 7-8 години да подаря един Правец 16. Никой не го поиска. А сега намерих обява, че търсят точно Правец 16. Ех, ако си го бях складирала някъде... Но все пак темата е не да ви убеждавам да складирате ненужните ви вещи, а да изкарате някой лев от тях.

Втората стъпка: Няма нещо, което да не се окаже нужно на друг, важното е да намериш човека.Обяви се пускат не само в специализирани сайтове за обяви, има и редица форуми с подобни секции. И смея да кажа, че там тече много по-оживена търговия. Първо прочетете малко по тези форуми и из сайтовете за обяви с продажби. Оглеждайте се и за обявите купувам. Като видите какви неща се продават и купуват, ще се успокоите, че наистина за всичко си има хора.

Трета стъпка: Ориентирайте се как вървят цените на това, от което смятате да се освободите. Вижте какви са цените същите вещи като нови, ако все още се продават в търговската мрежа. Ако не намерите подобна обява - вие си измислете колко би ви удовлетворило като цена за този предмет. Ето ви един хубав списък на сайтове с обяви - разгледайте го.

Четвърта стъпка: Намерете информация за вещта, с която да я представите. Направете снимки, които да можете да предоставите.

Пета стъпка:Пуснете обявата на поне 4-5 места. Проявете търпение. Не винаги става от първия път. Не бързайте с изводите, че явно никой не се интересува от вашата вещ. Понякога може да стане от втория, а понякога и от третия път.

Накрая: вещта няма да ви липсва въобще, но затова пък ще имате още малко пари за харчене...за нови вещи :)

П.п. А какво на мен ми се откъсна от сърцето тази пролет, ще видите утре :)

Няма коментари: