16 април 2008

Безплатните винетки за инвалиди - новина от преди няколко години

"Гражданите с 50 и над 50% изгубена трудоспособност се освобождават от заплащане на годишна винетна такса за един автомобил с обем на двигателя до 2000 кубика и с мощност до 160 конски сили" - съобщиха всички медии.

"Около 120 450 са хората с увреждания, които ще бъдат освободени от заплащане на годишни винетки в размер на 67 лв."

От нас вероятно се очаква да се зарадваме и да ръкопляскаме на правителството, че проявява толкова активна грижа за хората с увреждания.

Всъщност когато прочетох това съобщение, погледнах малко тъпо, защото и досега хората с увреждания не плащаха за винетки. Те им се предоставяха безплатно от "Социални подпомагане". И тъй като моите скромни познания са, че и "Социално подпомагане", и изпълнителна агенция "Пътища"са все държавни институции, ако едните са заплащали на другите, просто са се въртяли пари от една държавна институция към друга държавна институция - "важното е оборот да има!". По тази логика решението на правителството си е напълно адекватно, но ...всъщност пак нещо не е баш така.

"На хората с увреждания ще се полагат безплатни винетки", казва депутатът от НДСВ Деница Димитрова по време на посещение в Търговище на 12.04.2008 г.

Последно - ще дават безплатни винетки или няма да има нужда да подаваш молба-декларация и прочие документи и да чакаш един месец, а ще е достатъчно в документите на автомобила да пише, че е на инвалид?

Защото Фондация Хоризонти още миналата година през месец март обяснява процедурата за получаване на безплатна винетка, но не защото са ясновидци, а защото още с навлизането на винетките, хората с увреждания можеха да получат безплатни такива.

В края на краищата се оказа, че новината е, че се увеличава мощността на автомобила, който може да бъде закупен от инвалид с преференции - до сега максималната мощност на автомобил беше 1800 куб. см. и 140 к.с, а вече ще е 2000 куб. см. и 160 к.с. Но защо всички тръбят за безплатните винетки???

Няма коментари: