21 май 2008

Трикове за намаляване на сметката за вода.

Докато търсех информация за пречистването на водата по една моя разработка попаднах на доста интересен за мен (особено след получаването на последните сметки) материал на ВиК - Бургас. Няколко идеи как да намалите разхода на вода вкъщи:

1. Направете теста “анти-теч”.

Проследете консумацията: запишете стойностите на водомера вечерта, а след това и сутринта. Сравнете ги. Ако има промяна, значи има теч.

Внимание – през нощта не пускайте машина за пране или миене на съдове, нито пък водата.

2. Трик за проверка за теч в тоалетната.

Някой проучвания показват, че 20 процента от домашните тоалетни текат.

Най-лесният начин да се провери за такъв теч е да се сипят няколко капки тъмно оцветена течност (например боя за яйца) в тоалетното казанче.

Ако водата в тоалетната чиния се оцвети 15 мин. по-късно, при условие, че по време на теста тоалетната на се ползва, то тогава има теч.

3. Превърнете старото си тоалетно казанче в малообемно. Лесноприложим трик е да поставим пластмасова кутия от хранителен продукт (например пластмасова бутилка) от 3 – 4 литра в тоалетното казанче, която да намалява обема. Така се отделя една секция, която не се пълни с вода.

4. Използвайте аераторни кранове в банята.

Щом можете да се изкъпите с душ, който използва по-малко от 10 л. за минута, защо да използвате повече от 25 л. само, за да си измиете ръцете на мивката?

Аераторните кранове са евтини и могат да намалят вътрешното потребление на вода, което означава, че бързо ще бъдат изплатени.Аераторите ограничават потока от чешмата.

Повечето са направени от тънка метална решетка, която е завита в края на батерията.

Решетъчните аератори са толкова малки, че повечето хора не ги забелязват. В действителност в магазините за водопровод и железария продават нискодебитни аераторни кранове.

Преди да ги купите развийте Вашият съществуващ аератор, изучете го, за да се уверите, че търсите точният тип и размер в магазина.

5. Пералните машините с преден люк използват до 33 % по-малко вода от тези с горен отвор, а получавате дрехите си също толкова чисти.

6. Трик за накисване на дрехи.

При нормално замърсено пране може да се приложи накисване, като след постъпване на водата в машината тя се изключи и се остави прането да престои 1-2 часа или цяла нощ и след това програмата се продължи.

По този начин пестите вода, електроенергия и прах за пране. А аз още довечера ще се захвана с тестовете!

Няма коментари: