20 май 2008

bTV се изложиха в амбициите си да бъдат винаги актуални

Журналистите винаги трябва да бъдат най-напред с новините и коментарите. Всички знаем как ровичкат по форумите за да разберат кое вълнува хората и с какво се забавляват.
След като преди няколко седмици Ани Цолова се издъни сравнявайки д-р Дюкан с д-р Ливайн, вчера последва нова излагация в сутрешното предаване на bTV - на екрана цъфна "специалист" по хранене, който 10 минути изкарва доводи, че диетата на Дюкан е вредна за здравето. През цялото време докато слушах него и водещата Ани Цолова отново ми стана ясно, че нито единият от двамата не е запознат добре с тази диета.
Естествено специалистът разби на пух и прах и системата за хранене на Дюкан и самият д-р Дюкан, като каза, че той е просто невролог и общо практикуващ лекар, който твърди неща, които и първокурсниците знаели, че не са верни.

У мен пък изчезна и последната вяра, че е възможно от телевизионния екран да бъде получена достоверна информация, особено що се отнася до нашето здраве.

Но все пак накратко относно изцепките на "специалиста" - за съжаление не му помня името. Човекът наистина е специалист, но за съжаление от поколението от преди 15-тина години, което е смятало , че само високо-вългехидратната диета води до най-много мускулна маса и най-малко телесни мазнини.
Разбира се всичко започна с това, че приемането само на протеини може да продължи най-много до десет дни, тъй като след това застрашава здравето. Да видим какво казва д-р Дюкан: "Средната продължителност на ударния режим е 5 дни... случаите, когато желаното отслабване е повече от 20 кг. или когато пациентът многократно и неуспешно се е подлагал на диета, ударната фаза, СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ С ЛЕКАР, да се увеличи на 7, дори на 10 дни, при изрично условие да се пие вода непрекъснато." В цитата е даден и отговор на второто твърдение на "специалиста" - свалянето на килограмите било поради обезводняването на организма при прием само на протеини. Та как точно ще се обезводни организма, ама пиеш вода непрекъснато?

Вторият довод срещу неспециалиста д-р Дюкан беше, че той бил казал, че натрият спомага за диурезата. Защо ли тогава Дюкан изрично препоръчва да се употребява по-малко сол и да се замени с профилактична - такава с калиев хлорид? Как точно се е получило объркването ли? В края на оплювките си нашенският специалист си призна, че бил ПОПРОЧЕЛ за какво става въпрос. Познайте къде? В Интернет. При такива изказвания обаче очевадно не си е направил труда да намери оригиналният сайт на д-р Дюкан на френски, а е решил за достатъчно да цитира нечие форумно мнение като препоръка на Дюкан.

Няма смисъл да продължавам да описвам гафовете на bTV. В стремежа си да бъдат актуални и да направят фурор с "откритието" си, само показаха повърхностна работа. Дори вечерта в новините продължиха явно все още с убеждението колко ефектна новина са намерили за вредността на диетата на Дюкан. Тотално разочарование от "Тази сутрин" е резултата.

А моят резултат? Аз продължавам да ям почти денонощно - приятелката ми казва, че ще простина, защото главата ми е постоянно в хладилника. Но все пак кантарчето показва 7 килограма по-малко, а то не лъже - проверено е в редица битки за килограми преди състезания :)

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...