04 юни 2008

Не всички заменители на захарта са безобидни и безопасни за фигурата ни

Днес тържествено приключвам с втория етап от Дюкан. Накратко - за два месеца и половина съм с почти 8 килограма по-малко, което означава, че сега ще трябва да отделя още 80 дни, за да си свикна организма обратно към по-нормалното хапване.

Когато започвах диетата, доста се зачудих защо Дюкан казва да не използваме сорбитол като подсладител. И аз като много хора си мислех, че щом нещо е подсладител, т.е. заместител на захарта, то значи е и без калории.

Да, ама не. Това, че нещо е за диабетици, не означава, че е подходящо и за хора на диета.

Оказа се, че някои подсладители (като сорбитола) дори могат да бъдат по-калорични от захарта и на практика да вкарваме в организма си стотици калории, мислейки си, че това е диетично.

Дали някой подсладител е калоричен или наистина диетичен зависи от това дали се усвоява от организма или не.

Разбира се, тези, които се усвояват по калоричност не отстъпват на захарта, а тези, които не се усвояват са с минимум калории.

Подсладители, с които не отслабваме

СОРБИТ [Е420] С 53 % е по-калоричен от захарта! Всички продукти на Wrigley`s - дъвки и бонбони Orbit съдържат този подсладител.
КСИЛИТ [Е967]. Калоричен e почти като обикновената захар, но за разлика от нея подобрява състоянието на зъбите. Също се съдържа в състава на дъвките "без захар". Внимавайте по колко нови дървки използвате на ден - в по-големи дози има слабително действие.

ФРУКТОЗА. Само с 30 % по-малко калорична от захарозата, затова пък ускорява разграждането на алкохола в кръвта.

Подсладители, с които отслабваме

ЗАХАРИН {Е954}. Сто таблетки захарин заменят от 6 до 12 кг захар — и нито една калория!
За съжаление с метален привкус. Някои учени и досега са убедени, че в захарина се съдържат канцерогенни вещества, и затова не препоръчват да се пият напитки, в чийто състав той присъства, на гладен стомах и без да се приема едновременно с него въглехидратна храна (хляб, макарони, сухари и др.)

ЦИКЛАМАТ {Е952}. Подсладители, съдържащи цикламат, не съдържат калории. Но: натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене.

АСПАРТАМ {Е951}. Най-често се използва под наименованието Nutrasweet. Аспартам не съдържа калории и една стандартна опаковка от него замества 4–8 кг обикновена захар. Противопоказан е на хора, страдащи от фенилкетонурия. Повечето безалкохолни напитки у над се подслаждат с аспартам.

АЦЕСУЛФАМ К {Е950, или още Sweet One}. Без калории. Широко се използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.

СУКРАЗИТ. Опаковка от 1200 таблетки замества 6 кг захар — и нула калории!Все пак: фумаровата киселина в известна степен е токсична, но въпреки това е разрешена в Европа.

Източник

Няма коментари: