20 октомври 2009

Познавате ли OKSAS?

Няколко пъти срещам обява за работа, която предивзиква у мен отрицателни вълни и възглас "ама може ли чак толкова да са тъпи някои хора?". Последният път дори се засилих да пиша на агенцията, за да се опитам евфемистично да им кажа, че са написали пълни глупости, но така и не ми остана време да завършва вдъхновеното си писмо поради по-належащи работни задачи.

Но обявата като отчаян призрак се появява отново и отново. Затова реших днес да предприема най-накрая някакво действие и да пиша за нея!

Като имате предвид моята слабост към осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, вече сигурно сте досетили, че обявата е за лице, което трябва да се грижи за точно тези неща в една фирма. В случая лицето е наречено "специалист по безопасност на труда".

Изискванията за кандидата започват с "да познава трудовото законодателство" и "закона за здравословни и безопасни условия на труд". Дотук добре.

Следва обаче специалните изисквания:

* да познава специфичните рискови работни места в предприятието, организацията на производството, вида на използваните суровини и материали;
* Да познава технологичното оборудване на предприятието и правилата за техническа експлоатация на машините и електросистемата;


Това дали е тънък намек, че могат да кандидатстват само лица, които вече работят или някога са работили в тази фирма? Иначе откъде да знам специфичните рискови места и използваните суровини? Да бяха написали направо "лицето да има ясновидски способности!" и толкова! Няма да се чудя дали случайно не познавам технологичното оборудване или да се опитвам да проведа промишлен шпионаж с цел кандидатстване за работа. Хм, дали ще успея да прелъстя агенцията по подбор на персонал да ми кажат коя е фирмата, за да се вмъкна тайно?

Представете си тази обява във формата търсене на "специалист HR": "кандидатът да познава служителите във фирмата, организационната структура и да знае свободните работни места". Хитро, нали?

И накрая - черешката на тази сладка торта - огромно предимство ще е, ако познавате системата за управление на ЗБУТ OKSAS 18001. Е, тука вече тотално се депресирах и реших, че за нищо не ставам. Не стига, че не знам с какви суровини работят, ами не съм чувала и за таз' система. В този момент нервите ми не издържаха, самочувствието ми се срина и...отворих блога :)

Няма коментари: