25 март 2010

Техническа механика

След като вчера с едно-две мънкания от рода "А, това съм го пропуснала" и "Тук един момент ми изчезва...", си взех подписа за курсовата работа, днес в 16 часа ще мина на първа проба за вземане на изпита по техническа механика. По този случай, разбира се, вместо сега да чета усилено, си намерих нещо друго за правене. Все пак то има сериозна връзка с техническата механика, защото реших да събера тук всякаквите интернет източници, които ми помогнаха в разрешаването на загадките в курсовата работа.

Сайт на доц. Магдалена Дюлгерова от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас
или както едно време си го знаех ХТИ - Бургас. В него има няколко решени примерни задачи и малко теория.

Виртуалната лаборатория по приложна механика е сайт, спечелил трето място на миналогодишния конкурс на ХТМУ за електронни учебни материали. Там има няколко решени задачи, теория и тестове, но за съжаление след участието в конкурса проектът е оставен до там, докъдето е стигнал. Не е ясно и защо има омазани огледални сайтове с адреси: http://zadachimechanica.hit.bg/ и http://teoriamechanica.hit.bg/
Все пак един от решените примери ми помогна да се справя с динамиката на механична система.

В това местенце на УАСГ (дано скоро не блокират достъпа) има задачи за курсови работи, някои от тях решени. Поровете се из файловете, може и други полезни неща за студентите на УАСГ да изскочат. Аз препоръчвам да се запознаете с контролния тест по кинематика (Теоретична механика І част) – 8 седмица.

Блогът на jovaneli - браво на тоз младеж, разписал е няколко интересни казуса и задачи по съпромат.

Не трябва да забравяме и най-препоръчителния източник - Електронната библиотека на ХТМУ, където за радост точно по техническа механика има разработени няколко помощни материала. Там намерих и 3D анимация на моята задача за динамика на механична система (тя най-много ме измъчи) и успях да схвана за какво всъщност става въпрос. Ето и какво всъщност решавах:



И накрая Ви препоръчвам колекцията съдържаща готовые решения задач из сборника заданий Яблонского на братята руснаци, която доколкото разбрах за Технически университет - София ще бъде много полезна :)

Ето нещичко и от мен последно, защото е крайно време да отида да уча

Сборник заданий для курсовых работ по теоретической механике. Яблонский А.А. 1985 г.

Сборник заданий для курсовых работ по теоретической механике. Яблонский А.А. 2006 г.

Руководство к решению задач по теоретической механике. Айзенберг Т.Б., Воронков И.М.

Припомням на колегите от ХТМУ, че наоколо можете да намерите още лекциите по Високоефективна течна хроматография на ас. Даналев, както и първата част от учебника на доц. Ангелов по ТПРТ - "Обобщена характеристика на рационалните технологии".

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...