01 април 2010

Издаване на свидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Съвсем скоро и на мен, както и на още няколкостотин хиляди колеги шофьори, ми изтича срока на шофьорската книжка. И тъй като никак не ми се чака по огромни опашки в КАТ - Софиям рамо до рамо с няколкодесетки от въпросните уважаеми колеги-шофьори, реших предварително да се информирам за процедурата и още през лятото да свърща тази работа.

Първо попаднах в сайта на КАТ, където прочетох, че подаването на документи за издаване на свидетелство за управление става лично, а получаването може да стане от водача или упълномощено от него лице ( не става ясно дали упълномощаването става чрез нотариално заверено пълномощно, но вероятно...).

И така, за издаване на свидетелство за управление на МПС, поради изтичане срока на валидност, подмяна на стар образец с нов или промяна в данните на водача са необходими следните документи:
* документ за самоличност;
* документ за платена такса - заплаща се в КАТ или в клон на банките, обслужващи СДП и РПУ;
* карта за медицински преглед на водач на МПС;
* старото свидетелство за управление на МПС;
* квитанция за дължими платени глоби по ЗДВП.

Като се поразтърсих още малко, открих споделен личен опит от лятото на 2009 г. (с други думи, считам го за все още актуален) във форума на Ситроен. Ето и какво пише там:

Първата ви работа като влезете в КАТ е да си изтеглите номерче от един от двата автомата във фоайето. /в този случай е копче "С"/. Вижте номерчето което сте изтеглили и кой номер е на ред в момента на едно от 4-те табла. Изчислихме с колега от форума на АУДИ, че средно минава по един номер на минута и половина, разбира се това е относително, защото има три 15-минутни почивки в които работят само две каси. Не ходете след 14.00 ч. шанса да ви излезе номера до 16.00 /пише с малки букви, че до тогава се подават документи/ е почти нулев. Също така ако влезете и автомата НЕ РАБОТИ - директно си тръгвайте, спират го защото са сметнали, че няма да могат да обработят повече номера /разбера се това никой не ви го казва и се чудите около 1/2 час дали не е спрян по случайност и дали няма да проработи точно когато си тръгнете

Ето какво пише в сайта на КАТ и някои мои бележки:

Подаването на документи за издаване на СУМПС става само лично !-ВЯРНО Е! Може и някой друг да ги подаде, но със заверено нотариално пълномощно.

Това "Заявление за издаване на документ за самоличност" го продават на гишето срещу 0.50 лв. По-особенното в случаят е, че ако попаднеш на отзивчива лелка, ще ти го продаде, ако не, ще си изчакаш реда и тогава, ще го попълниш "на място"

Заплащането на таксата става СЛЕД като си минал вече през гишето и си си подал документите. С квитанцията която получаваш от гишето на банката се връщаш на гишето където си подал документите и СЛАВА БОГУ този път не чакаш ред!!!

Квитанция за дължими платени глоби по ЗДВП за щастие НЕ СЕ ИСКА. Лелката пита дали имаш някакви провинения, смънкваш, че май нямаш и тя ровичка в компа. Аз имах и неплатени глоби, но синия талон ми беше в джоба и явно не ги отчете.

Цена за стандартна услуга - 18 лв./30 дни/.
Бърза - 36 лв./10 дни/.
Прибавете и 6-7 лв. за банката.


Това много хубаво, обаче още нещо неясно ми остана. Имам отнети 5 точки през януари 2008 г. В НАРЕДБА № I-139 от 16.09.2002 г. пише, че "При навършване на двегодишен стаж водачите автоматично придобиват право на максималния размер от 39 контролни точки. Броят на отнетите към тази дата точки се запазва". Имам ли отново 39 точки или нямам? Трябва да ходя на обучение?? Да взема няколко часа шофиране?? Въобще не мога да разбера какво означава това. И какво трябва да направя, така че да си взема нова шофьоркса книжка с пълен набор точки??

1 коментар:

Online tv каза...

Гледам тук коментирате точките в талона. Вчера една позната взе книжка и има 39 контролни точки. Явно за новите шофьори има някаква промяна, но според мен тя трябва да се отрази и на тези които на времето са получили 27 първоначални