15 юни 2010

Кога изтича валидността на годишния технически преглед на автомобила

Миналата седмица изненадващо получих едно писъмце, тип СПАМ, в което обаче намерих полезна информация.

Писмото беше от info@klopka.eu. За съжаление, когато опитах да отворя сайта klopka.eu, се оказа, че все още няма работещ сайт.

Да се надяваме, че скоро ще има такъв с още много полезна информация като тази, която получих.

Ако попитате ваши колеги шофьори до кога е валиден техническия преглед на автомобила, то може би повечето ще кажат, че е валиден в месеца продупчен на картончето.

Оказва се, че валидността на талона за технически преглед е една година от датата на издаването му съгласно чл. 27 от Наредба № 32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

С други думи, ако на талончето пише 1 август, то валидността не е до края на август, а на 2 август на следващата година вече сме в нарушение.

Впрочем, миналата година и аз стигнах до този извод и минах навреме автомобила на проверка. Така или иначе, обичам да карам изправен автомобил и да не се притеснявам от вероятността в някой далечен край на България да се наложи да стоя край пътя в очакване на пътна помощ.

Оказва се, че причината за заблудата не е в нашата некадърност, а некадърността на някой държавен чиновник - на контролния талон има изписан текст "перфорациите показват годината и месеца за МПС на следващия технически преглед".

Освен това преди години техническият преглед е бил с такава валидност. Явно от тогава е изостанал и този текст, който никой чиновеник не си е направил труда да поправи.

Още по темата: Какво е необходимо за преминаване през годишен технически преглед:

- Талон на автомобила - част І (оригинал или копие) големия талон;

- Застраховка гражданска отговорност за съответната година - носете полицата, не само картончето;

- Квитанция за платен пътен данък;

Таксата за преминаване на годишен технически преглед е между 25 и 45 лева.

За да премине гладко технически преглед трябва поне да сте проверили дали всички светлини на автомобила Ви работят. Останалото - ниво на въглеродни газове, спирачки и ръчна ще проверите на място.

Впрочем, за следващото си мисъмце, хората от info@klopka.eu обещават да напишат важните неща за двустранните констативни протоколи. Кога обаче ще дойде, не знам.

1 коментар:

Съновник каза...

Значи аз съм останал подведен заради перфорацията на талона, която показва само месец и година, но не и дата.
Е толкова ли е трудно да сменят талоните като тези на гражданската примерно и да перфорират и точната дата