20 май 2011

Как да спестим електроенергия и калкулатори за консумация

От доста време фаворитите ми пълнят няколко странички със съвети за пестене на електроенергия и калкулатори за изчисляване на потреблението. До този момент не съм ги прочела както трябва и при поредното прочистване на десетките запаметени "за после" страници, реших да подбера най-приложимото, според мен.

Ето и как можем да поспестим малко електрически ток и някой лев за по кафе ;)

При готвене изключвайте котлоните 10 мин. преди да приключите с готвенето и довършете приготвянето на ястието, използвайки остатъчната топлина;
Бележка: Хм, казват, че готварска печка със стъкло керамичен плот е с по-ниска употреба на ел. енергия при по-висока ефективност.

Хладилникът
Дори да е с полуавтоматична уредба за размразяване, от време на време правете това и вие. Многото лед води до повече разход.
Бележка: Идеалната температура с най-ниска консумция на енергия без да ти се развалят продуктите била + 5  °C, а във фризер -18  °C. Е, че на моя хладилник има степени, ама на каква температура отговарят?:(

Осветлението
Тук на всички е ясно - икономичните крушки са доста по-икономични. Не ми се изчислява по стойността, която имат колко време трябва да работят, за да се уравновеси със спестения ток?

Внимание: Stand-By режимът на уредите струва пари!
Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на ел. енергия, дори в моментите, в които не ги използвате. Те консумират ел. енергия и в състояние на покой (stand-by режим). Средната консумация на електроенергия на цветен телевизор в режим stand-by е 73 kWh годишно.

Ако смятате да се климатизирате - вижте преглед на необходимата мощност на климатика в съответствие с размера на помещението (грубо изчисление)
- подходящ за помещение с размери до 50 куб. м. - необходима мощност 2.0 kW
- подходящ за помещение с размери до 50-60 куб. м. - необходима мощност 2.7 kW
- подходящ за помещение с размери до 60-90 куб. м. - необходима мощност 3.5 kW
- подходящ за помещение с размери до 90-120 куб. м. - необходима мощност 5.0 kW
- подходящ за помещение с размери до 120-170 куб. м. - необходима мощност 7.0 kW

Ето и един калкулатор за консумация на ел. уреди.

Ето и Изчисляване на електрическото потребление и цената за ползването на най-използваните уреди вкъщи.

1 коментар:

икономични лед крушки каза...

Благодаря за тези съвети,които ни давате, ще ни бъдат от голяма позла особено това,при готвене да изключваме котлоните 10 мин. преди да приключим с готвенето да и довършим приготвянето на ястието, използвайки остатъчната топлина;
но относно това, че готварска печка със стъкло керамичен плот е с по-ниска употреба на ел. енергия при по-висока ефективност не знам коко е вярно и ми се струва, че горят повече, лично аз точно така се опитвам като готвя и приключа , след като махна тенджерата от котлона слагам кафеварката, която става готова на изключен котлон.