07 септември 2011

Домът- наша крепост

Авторите на криминологически проучвания са почти единодушни, че извършителитв на повече кражби от жилища са млади ниско образовани хора. При вида на някой отворен прозерец или незаключена врата те спонтанно вземат решение да извършат поредната си кражба. Обикновено този тип крадци рядко пристъпват с взлом - чупене на прозорци, разрушаване на прегради и т.н, което е свързано със силен шум, опасност от самонараняване и др. Наличието на здрави допълнителни брави също представлява преграда за тях.

Не може да се отрече обаче, че съществуват и групи от професионално подготвени и снабдени с технически приспособления квартирни крадци, пред които трудно устоява и най-здравата бронирана врата.


За да не попаднете в полизрението им, следва да ограничите достъпа на случайни хора в дома си. Част от тях могат да бъдат разузнавачи на престъпни групи от професионални квартирни крадци. Ако искате да постигнете висока степен на сигурност за дома си, препоръчваме ви да вземете следните мерки в конкретните случаи.

Еднофамилно жилище (къща, вила)

* Погрижете се външната порта и ограда да са солидни, без пролуки и да са трудни за прескачане.
* Монтирайте звукова аларма, която да се задейства при нежелано влизане през портата.
* Огледайте прозорците - особено на сервизните помещения, както и тези на мазето и гаража. Ако се налага някои от тях да са ппостоянно отворени, монтирайте здрави решетки (основата им се закрепва с болтове, навити откъм вътрешната страна на жилището).
* Прегледайте за възможни подстъпи към дома ви през покрива, мазето, задните врати, балконите, страничните стени към съседите и пр. Поставете се мислено на мястото на евентуален крадец и вземете нужните контрамерки.
* Направете пространството пред входната врата по - безопасно. Поставете високо над вратата мощна лампа с рефлектор, която да се пали и гаси отвътре. Ако около входната врата има удобни укрития за нападатели, премахнете ги. Наоколо засаждайте само ниски и бодливи храсти.
* Винаги заключвайте външната врата, дори когато излизате навън за малко.
* Изчезването на ключове от дома ви следва да предизвика сериозно безпокойство у вас. Незабавно сменете патрона бравата!
* Посъветвайте членовете на семейството си (особено децата) да пазят добре своите ключове. На връзката с ключове не бива да има каквито и да е било надписи с имена и адреси.
* Избягвайте излишно демонстриране на материално благополучие. Разузнавачите на организираните групи крадци "водят на отчет" жилищата в престижни квартали, както и домовете, които се отличават от околните с очевидния си разкош.
* Винаги спускайте плътни завеси или щори вечерно време, преди да запалите лампите.
* Ако имате възможност, вземете си куче от порода, подходяща за домашен пазач.
* Ако домът ви не се обитава постоянно, няма да е излишно да се абонирате за охрана от полицейската служба за сигнално-охранителна дейност (СОД).
* Когато заминавате в командировка или на курорт, избягвайте да съобщавате това на много хора. Не тръгвайте шумно и демонстративно. Оставете запалени по една-две лампи в дома. Полезно би било да се снабдите със специален таймер, който пали и гаси светлините по програма, имитирайки присъствие на хора.

Апартамент в блок

* Поставете здрава външна врата от метал или масивно дърво, окачена най-малко на три панти. Особено внимание обърнете на бравите. Секретните им патрони в ниакакъв случай не бива да се подавът отвън, той като крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ и с рязък удар ги пречупват в най-тънката им стредна част. Отключването след това със специалне щперц е елементарно. Никога не разчитайте на допълнителни брави със скосено езиче. Добър ефект имат двустранно и много странно заключващи се брави.
* Ако сте взели тези мерки, съществува вероятност от пробиване или изтръгване на секретния патрон навън с устройство, наподобяващо тирбушон. Ето защо хора, които се нуждаят от по-гоялама сигурност, е препоръчително да се снабдят със специално защитени срещу тези действия брави, независимо, че цената им е висока.
* Обърнете внимание на здравината на пантите. Престъпниците често атакауват вратите в тези точки, използвайки хидравлични крикове.
* Осигурете осветление пред вратата си, монтирано високо над нея, което да се пали или гаси ендивидуално от вас, независимо от съществуващото стълбищно осветление. Често преди извършване на кражба стълбищното осветление умишлено бива повреждано.
* Монтирайте на входбната врата шпионка с широкоъгълна оптика, за да можете да наблюдавате цялата стълбищна площадка, както и верига за ограничено отваряне на вратата. Приучете членовете на семйството си да ги използват при всяко позвъняване, както и преди излизане. За да избегнете излишните предпазни мерки, уговорете с близките си домашен код за позвъняване (например две къси и едно дълго). Все пак внимавайте - престъпниците или техните разузнавачи могат да разберат кода ви и да ви заблудят!
* Ако имате балкон на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако той граничи със стълбището на блока или със съседните балкони, има голяма вероятност крадците да проникнат от там. Накои престъпници проникват откъм покрива на блока, като се спускат с въже, подобно на алпинисти. Затова се препоръчва на балкона да бъдат поставени решетки или той да се остъкли с рамки от малки клетки, през които не може да се премине.

Внимание! Ако живеете на надпартерен етажи съседът под вас вече е поставил решетки, по тях крадците могат да проникнат във вашия балкон. Изкачването по стълба също не е изключено. В такива случаи се препоръчва поне една от бравите на входната врата да се заключва само отвън. Така крадците, проникнали през балкон или прозорец, не ще могат да изнесат нищо от дома ви. Непознат пред вратата. Опити за разбиване

* При всяко позвъняване проверявайте през шпионка кой е отвън. Ако видът на непознатия ви обезпокои, отворете с ограничителната верига. Поискайте от него да се лигитимира. Крадците често се представят за телефонни техници, инкасатори, данъчни инспектори, лекари, санитарни инспектори, доброволци, които събират помощи, и дори за полицаи. Поискайте да ви покажат съответния служебен документ. Ако нещо ви усъмни, позвънете за проверка в съответната служба или в полицията, без да отваряте вратата. Научете възрастните и децата да постъпват по същия начин.
* Ако чуете на стълбищната плошадка пред жилището си шум от чупене и трошене, погледнете през шпионката. Ако се окаже, че не се вижда нищо, вероятността да разбиват жилището на съседите ви не е малка. В такива случаи крадците облепват околните шпионки с дъвка или хартиени лепенки. Незабавно позвънете в полицията, а ако нямате телефон, съобщете през прозореца или балкона на минувачите от улицата, че се извършва престъпление. Ако имате видимост, наблюдавайте какво изнасят крадците и на каква кола се качват. Запишете марката и номера. Помнете, че ако не помогнете за разкриване на крадците у съседите, следващия път вие може да сте тяхната жертва!
* В случай, че намерите вратата на дома си разбита, не влизайте вътре. Завареният в ограничено пространство престъпник е много опасен. Идете у съседите и повикайте полиция.
* Ако пък установите кражба, след като вече сте влезли в жилището си, не пипайте нищо до идването на представители на полицията и следствието! Огледайте внимателно дали крадците не са забравили нещо свое . Помислете кои хора освен членовете на вашето семейство са били наскоро в дома ви (от всички следва да бъдат взети пръстови отпечатъци за сравнение и отделяни от тези, които са оставили крадците).

Празен дом

Имайте предвид, че повечето кражби стават, когато в дома няма никой. Престъпниците бързо узнават това по множество признаци: тъмни прозорци, препълнена пощенска кутия, празна кофа за боклук, спуснати и през деня щори и завеси, липса на пране по въжето на балкона и пр.. За да ги заблудите, макар и временно, бихте могли да направите следното:

* Ако сте абонирани за всекидневник, помолете съответната пощенска служба да съхранява броевете, докато ви няма, а не да ги носи на вашия адрес.
* Снабдете се с домашен електронен таймер, който по програма да пали и гаси различни осветителни тела в жилището, да включва телевизор, радиокасетофон и др.
* Ако притежавате скъпи вещи, осигурете охрана от служба СОД на полицията или си направете застраховка в дружество с добра репутация.
* Ако децата са ви ученици, не ходете през ваканциите всички заедно на почивка. Престъпниците използват именно тези периоди. Замскирайте тръгването си на почивка, като паркирете в съседна улица и там натоварите колата си с плажните пренадлежности, ските и другата екипировка, която може да издаде намеренията ви. Преди да заминете платете всички сметки за ток, вода, телефон и пр. да не се трупат съотвтните съобщения на вратата ви или в пощенската кутия като доказателство за вашето отсъствие.
* Ако сте укрепили добре жилището си срещу крадци, а те искат на всяка цена да проникнат в него, след съответните проучвания обикновено се насочват към най-уязвим член на семейството - възрастен човек или дете. Ще го проследят и нападнат в момента, когато отключва вратата, за да влезе или излезе. Инструктирайте всички от семейството да вадят ключа си едва след като се уверят, че близо до тях няма подозрителни лица. При излизане следва винаги да се поглежда през шпионката.

Нощен крадец

Макар и по-рядко срещана в практиката, това все пак е възможа ситуация. В случай, че се събудите нощем от странен шум в жилището си и видите непознат пред себе си - Не викайте и не влизайте в разправия с него! Заварения на местопрестъплението крадец се намира в състояние на стрес и може да прояви необкновена агресивност. Затова се опитайте да успокоите по някакъв начин обстановката. Кажете на крадеца, че вероятно е станала грешка и той сигурно е сбъркал жилището. При първа възможност избягайте навън и се обадете на полицията. Успокойте близките си, за да не би те да реагират остро. Постарайте се да запазите самообладание и да запомните характерни белези от външността на нападателя. Ако той поиска да му дадете някаква веш или пари, дайте му ги.

Няма коментари: