23 юли 2011

Сигурност за жената - някои практически съвети

Някои социологически изследвания показват, че когато градира всекидневните проблеми по важност, българинът поставя сигурността на семейството си на едно от първите места.
Какво можем да направим за тази сигурност със собствени сили? Как жената може да се предпази от насилието?

У дома

Ако живеете сама, не поставяйте надпис на вратата или на звънеца с фамилното си име в единствено число. Така информирате потенциалния нападател за вашето положение. Затова, макар да живеете сама, напишете фамилното си име в множествено число (например "Петрови", "Иванови" и т.н).


Ако непознат позвъни на вратата и сте сама, поискайте да се легитимира пред шпионката или в процепа зад предпазната верига. Ако не сте уверена, че казва истината, не отваряйте! Кажете му, че ако настяова да влезе ще повикате полиция. Внимание! Когато искат приспят бдителността на някого, престъпниците често използват млади момичета или деца, които звънят на вратата по безобиден повод, а бандитите се крият встрани и нахлуват след отваряне. Бъдете нащрек!

Ако сте сама в къщи и по телефона позвъни непознат, никога не казвайте адреса и телефона си, че сте сама.

Ако ви заплашват по телефона, незабавно го затворете. Ако това се повтори - позвънете в полицията.

Ако при прибиране забележите признаци за проникване в жилището ви (счупен патрон на бравата, изкъртени панти, зееща врата, счучепени стъкла, облепени с дъвка или с лепенки шпионки на околните врати) - Не влизайте! Възможно е престъпниците да са още вътре, а заварени на местопрестъплението те могат да бъдат особено опасни. Идете у съседите и повикайте полиция.

Ако сте в добро физическо и психическо състояние и имате воля и кураж, запишете се в курсове за самоотбрана за жени.

Помислете за индивидуални средства за самозащита- спрей, звуков сигнализатор, електрошоков уред.

Извън дома

Никога не пътувайте на автостоп.

Не сядайте в такси, в което има и друг човек освен водача. За предпочитане е да се избират таксита от по-големите и известни фирми за превоз. Ако по време на пътуването установите, че водачът явно се е отклонил от желания маршрут, акжете му да спре. Бъдете категорични! В случай, че откаже, отворете прозореца и викайте за помощ минувачите.

Ако се връщате късно вечер с такси или кола на познати, помолете шофьора да изчака, докато влезете във входа на жилището си и включите осветлението.

Ако често се прибирате късно по едно и също време, носете защитно средство (спрей, електрошоков уред). При това, наближавайки несоветени места, ьгли на сгради, входове, запустели или новостроящи се сгради, големи храсти и други удобни за един нападател прикрития, заобикалайте отдалеч и с приготвено за употреба защитно средство в ръката.

Ако късно вечер в неосветен вход ви се наложи да изплолзвате асансьор, не се качвайте в една кабинка с непознат.

Когато пазарувате в магазини или на открити пазари при голяма навалица, дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото си (най-добре под мишница). Не носете много пари у себе си.

Ако на опашка или в превозно средство някой безпричинно ви блъска или притиска - бъдете нащрек! Обикновено по този начин крадците джебчии прикриват момента, в който ще бръкнат в чантата или джоба ви. Не забравяйте, че джебчиите са особено активни в навечерието на големи празници (Нова година, Великден, Коледа, 8 март и др.), когато хората носят в себе си повече пари за купуване на подаръци.

Избягвайте да носите в чантата си паспорта и ключа от дома ви. Поставяйте ги на друго място (във вътрешен джоб на облеклото).

Ако почувствате, че ви следят, извършете проверка. Пресечете улицата един два пъти. В случай, че съмненията ви се потвърдят, изтичайте до най-близкото многолюдно място. Ако се почувствате застрашена, позвънете в полицията.

При пътуване

В празен автобус и трямвай сядайте близо до шофьора (ватмана).

Във влак сядайте само в осветено купе, в което има и други хора, след като ги прецените по външния им вид. Ако бъдете нападната, не се колебайте да дръпнете внезапната спирачка. Това осигурява незабавна намеса на кондуктор и дежурен служител от транспортната полиция.

При шофиране

Избягвайте да шофирате сама. Ако имате дълга коса, приберете я в кок, за да имитирате отдалеч мъжки силует.

Ако се готвите да пътувате надалеч, проверете при специалист дали автомобилът ви е технически изправен. Заредете го с достатъчно гориво.

Избирайте за движение предимно главни пътища.

Не качвайте никого на автостоп, дори ако на пътя ви маха сама жена (в канавката или в храстите зад нея може да се крие съучастник, нападател).

По време на пътуване дръжте вратите на колата заключени, особено когато спирате на сфетофари, както и когато автомобил, движещ се зад вас, умишлено ви чукне по бронята (умисълът се разпознава лесно, ако пътят не е хлъзгав и водачът няма вид на начинаещ).Ако ви се случи подобно нещо, не слизайте от колата, а веднага се отправете към най-близкото полицейско управление.

След стъмване паркирайте само на осветени и по възможност многолюдни места. Преди да отключите отвътре и да излезете, уверете се, че наоколо няма съмнителни лица.

При нападение

Трябва да сте психически подготвена и мислено да сте разиграли подобна ситуация. Ако не сте, сега вече помислете как точно ще постъпите (съпротива, бягство).

Ако има и най-малка възможност, отблъснете нападателите с рязък удар с коляно в слабините или бъркане с пръсти в очите. Викайте за помощ.

Използвайте подръчни предмети за самоотбрана - чадър, спрей, дезодорант, ключове, камъни, шепа пясък в очите и т.н.

Бъдете особено внимателна, ако се окаже, че нападателят ви е познат. Това прави положението твърде сериозно. Ако нямате друг изход, опитвайте се да хитрувате с цел да смекчите агресивността му, както и да печелите време.

При пряко нападение за изнасилване, викайте и крещете силно, например: "Не!Помощ!" Стремете се да ритнете нападателя в слабините или да му бръкнете в очите. Ако инцидентът става в жилището или в автомобила на нападателя, по време на борбата се стремете да повреждате и унищожавате всичко наоколо (телевизор, аудиосистема, вази от кристал, мебели, лампиони). Не хленчете и не се молете!

В случай, че въпреки всичко станете жертва на сексуално насилие, преодолейте чувството за срам и неудобство и уведомете незабавно полицията! По такъв начин, като помогнете за залавянето на престъпника, че спасите от подобна участ и евентуалните му бъдещи жертви.

Не се мийте или къпете до прегледа на лекар. Не перете и не почиствайте дрехите, с които сте били облечени, защото ще унищожите важни веществени доказателства.

Няма коментари: