26 август 2011

Средства за защита от кучета

Как можем да се защитим, ако към нас застрашително се приближава ръмжащо куче? Дори то да има стопанин, не се доверявайте на мисълта, че домашното куче няма да ви причини вреда. В редица случаи нападенията с по-тежки наранявания са точно от "домашни кучета", обучени да нападат, а след това пуснати да се разхождат без каишка и намордник свободно из градинките. Всичко може да се случи пред погледа на "гордия" собственик и не се надявайте на съчувствие.

На пазара се намират няколко вида средства за защита от кучета, а някои от тях дори можем да си направим сами.


Кучегон

Първият тип средства за защита от кучета са ултразвуковите устройства - кучегони. В България се продават няколко марки: Dazer, SuperDOGCHASER, Guardian. Цената им варира от 15 до 60 лева.

Кучегонът въздейства върху кучето, като излъчва ултразвук с честота 25KHz, който не се чува от хората, но създава неприятно усещане в кучетата и котките, което ги кара да се отdръпнат. Трябва да се има предвид, че ултразвукът действа, само ако няма преграда между кучето и източника. Разстоянието на което може да се защитите с кучегон е максимум до 7 метра, възможно е и малко на по-голямо разстояние.
Трябва да се каже, че ултразвуковите устройства не са надеждно устройство за защитa. Реакцията на кучето може да бъде различна - вместо да се отдалечи и да избяга, то може да продължи да ви заплашва, а ако е тренирано да понася болка куче, дори може да ви нападне.
Потребители споделят, че вероятността да ви помогне кучегон е около 50 % в градски условия, вероятно поради приспособяване на кучетата към всякакви пищялки, аларми и прочие.


На пазара могат да бъдат намерени и специални спрейове за защита от кучета. При покупка на спрей за самозащита четете упътването или питайте продавача, тъй като не всеки газ действа и на хора, и на кучета. CS и CN сьлзотворните газове не действат на животни,а въздействат само на хора, докато PV и OC-синтетичните газове, както и тези, които са направени от натурален извлек от особени сортове люти чушки въздействат и на кучета. Това са т.нар. пепър газ.

При защита от кучета със спрей трябва да имаме доста по-здрави нерви и по-добри реакции. Най-доброто разстояние за действие е 1-1,5 метра. Трябва да успеете да напръскате нападащото куче директно в очите, муцуната или устата. В същото време трябва да внимавате да не пръскате срещу вятъра, тъй като тогава ще попадне във вашите очи.

Ако все пак решите да не използвате никакви специални средства за защита от кучета, а предпочитате да разчитате на собствените умения за комуникация с животните, нека припомним някои основни правила:

- не обръщайте гръб на кучето и не се опитвайте да бягате, но и не го гледайте в очите. Все пак го наблюдавайте;
- не пъдете кучето с ръце, по-добре хванете първия срещнат камък, пръчка или каквото ви попадне и хвърляйте, като веднага се заредите със следващия предмет;
- ако можете да прежалите връхната си дреха и имате време да я свалите, я хванете така, че да виси надолу. Така тя ще е първото нещо, което кучето ще захапе. Колкото и да дърпа, не пускайте, докато кучето не изразходва енергията си върху дрехата.
- и най-добрият съвет: ако можете, променете пътя си! Това е най-сигурното средство за защита!

Няма коментари: