Пропускане към основното съдържание

Да си имам обица на ухото или лудориите на КАТ

Вече май нямам сили и да пиша за тези глупости.
Накратко за какво става въпрос. Миналата година точно предколедно паркирах на една уличка с еднопосочно движение от лявата страна. Понеже там е синя зона, си сложих примерно талон. Обаче моята примерност се оказа недостатъчна. След половин час колата ми вече я нямаше и естествено я намерих на наказателния паркинг. След като 8 години нямам нито едно "престъпление", естествено повярвах на полицая, че нямам право да паркирам отляво на еднопосочна улица. Каква е истината относно това право, ще разберете по-нататък. И така, вчера отивам бодро до КАт, за да си взема наказателното постановление и да платя там каквото съм си сътворила. Влизам още по-бодро в залата и...виждам "киносалон": двайсет редици по двайсетина стола наредени пред обслужващите гишета. Това ме озадачи...но в следващия момент прозрях истината - точно пред мен беше машината с надпис "Вземете си номер". Опс...огледах се още веднъж за всеки случай, натиснах копчето и...получих следното листче:В първия момент числото 337 ме успокои...в следващия ме ужаси! Преди мен чакаха 377 човека за същото! Огледах се за въпросните табла - ами да, направили са си труда от КАт да оборудват помещението със столове, със специални табла, на които се изписа номера, цяла електронна система за информиране относно това на кое гише кой номер е наред. Пак се огледах. Имаше няколко гишета, които бяха затворени.
У мен възникна страхотно недоумение - защо толкова труд за подобна система, а не просто още няколко човека и отворени гишета, които да правят същото? Това някакво нова форма на наказание ли е? Ако си превишили скоростта или са паркирал, за да спестиш половин час - ето ти сега - ще висиш тук цял ден. Е, разбира се, ако ти дойде реда в същия ден. Върнах се след два часа - от номер 154 в 12.30 ч. бяха стигнали до номер 299. Като сложим и половинчасовата обедна почивка на гишетата (поне така пишеше като работно време), може би още вчера щях на косъм да се вредя и аз да си получа И законовото наказание, освен измисленото от КАТ.

Решавайки днес да пиша за това, реших и да проверя съдържанието на акта си. Нарушила съм чл. 94, ал. 4 от ЗДП. Същата алинея гласи:


(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път с еднопосочно движение се допуска престой и от лявата страна по посока на движението, ако това не пречи на движението на пътните превозни средства.


Ми...при положение, че нямаше никакви други паркирани коли наоколо (да не говорим, че точно пред мен кофите за боклук заемаха същото пространство от улицата) и че трафикът по тази отсечка е един автомобил на 5 минути...как ли съм затруднила движението на пътните превозни средства? Вероятно много...според полицая с паяка...


Обица (две даже): 1. Носи си в колата правилника за движениепо пътищата и ако случайно някой иска да те обвини в нещо - първо чети и после не подписвай!
2. Носи си сандвичи, материали за четене и вода или си намери целодневна работа в района на Дървеница, ако ще получаваш наказателно постановление от КАТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…