Пропускане към основното съдържание

Хайде да е на късмет :)

Току що разпечатах научното си творение, наречено Дипломна работа в Софийски универистет, Химически факултет, Лаборатория по химическо образование и история и философия на химията. Тази същата лаборатория едно време, когато започнах образованието си за учител по химия се наричаше катедра "Методика на обучението по химия", пък и гледам, че все още в сайта на факултета си е с това наименование.

За какво е дипломната работа: благодарение на доцент Боянова, успях да избера тема, която да ми е на сърце и да има косвена връзка с работата ми. Трябва да кажа, че тази жена много ме впечатли и направо трябва да благодаря на Господ, че се съгласи да ми стане научен ръководител. Тя е една от хората, които пишат учебниците по химия и наистина се опитва да ги направи по-добри. В час е с новостите, не се страхува от компютъра и го използва по най-добрия начин. Умее да общува, да изкара най-доброто от подопечния си, не гледа отвисоко и т.н. С други думи - очарована съм от нея, въпреки малкото време, през което имах възможност да я опозная.

И да се върна на темата - целта беше да се разработи допълнителен материал за учениците от 7. клас, в който да съберем теорията и практиката. Така в разработката има информация за химичните препарати у дома, логично обяснение защо в някоя уж много хубава сграда на всички им става тъпо и дискомфортно, защо се разболяваме след ремонт на жилищата ни и защо не решаваме проблемите си като наливаме минерална вода от различни извори. Предполагам, че звучи доста странно какво е общото между тези разностранни неща. Общото е, че това са съединения на алкалните и халогенни елементи, които се намират у дома ни.
Засега спирам до тук, пък следващата седмица ще споделя повече с разни пикантни подробности ;)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…