Пропускане към основното съдържание

Високоефективна течна хроматография - лекции

След като приключих най-накрая успешно първия си семестър, да спомена скромно - с пълно шест ;), дойде време да споделя и някои от материалите. Разката ми се ръката, докато записвам изстрелваните от асистента изречения за високоефективната течна хроматография, след това ми се схвана врата, докато набера текста. Накрая с много мърморене и едно фиаско, изучих проклетата хроматография. Сега ви я оставям на вас да се мъчите с нея - тези, на които им предстои.
Лекциите са за магистри, които са натопили да учат въпросната ВЕТХ като един от специализираните курсове в първия семестър. Тези курсове уж бяха свободно избираеми. Връчиха ми списък от 20 такива при записването, но...се оказа, че е само една заблуда за новаците. Умувах поне 10 минути какво да избера, а се оказа после, че почвената химия ще си остане само като възможност на хартия.
Ето и самите лекции за ентусиастите. Или пък за тези, които по неволя трябва да минат и през тях.

Коментари

Анонимен каза…
благодаря на автора!!!Рядко са такива хора,които безплатно споделят труда и способностите си!
Анонимен каза…
Здравейте и от мен. След като случайно попаднах на този сайт чрез мой познат бих искал да кажа на автора, че просто е трябвало да ме помоли за електронния вариант на лекциите. Мисля, че отдавна съм преминал през периода доказването ми като "свестен" преподавател и човек. Едва ли ще се намери някой, който да твърди, че ме е помолил за мои записки и не ги е получил. Да не говорим, че публикуваните от него материали са доста непълни, защото липсват всички схеми и чертежи, което отчасти оставя впечатление за некомпетентност от моя страна (поне по мнението на един "специалист" ако мога да се нарека такъв). За останалите ентусиасти и "натопени" подготвям един по разширен курс, който всеки от вас може да притежава в електронен вариант за да не си губи времето за набиране, а само за "усвояване". Успех!
Day каза…
Здравейте, асистент Даналев (извинете ме, ако вече сте доцент),
веднага уточнявам за тези, които не са разбрали, че местата, където пише "схема", но няма такава или нищо не пише, но пак няма, не е по Ваша вина, а мързел от моя страна.
Изключително ще се радвам, ако публикувате Вашите лекции във Виртуалната библиотека на ХТМУ, така че да са достъпни за всички. Мисля, че ще бъде от полза, особено за задочниците, при които обикновено материалът се минава
малко на "тъгъдък", разбира се, поради ограниченото време.
Когато аз бях принудена от системата на ХТМУ да изучавам ВЕТХ, въпреки уж възможността да избирам от поредица курсове, на цялата група ни се разказа играта, тъй като опция за електронен вариант на записките не бе указана.
Още веднъж, със сигурност не може да се говори за некомпетентност от Ваша страна по предмета, който преподавате. Конкретно в това отношение нямам никакви съмнения, поради факта, че успявате да предадете на студентите-задочници голямо количество информация в концентриран, но разбираем вид.
Анонимен каза…
Здравейте:) Не искам да се намесвам във вашите сложни взаимоотношения, но все пак ще се радвам ако въпросния асистент или доцент качи накъде своите лекции или ако може да ми ги прати (Alfina@abv.bg):) Аз не уча в ХТМУ, но и аз се занимавам с химия и трябва да пиша курсова работа:) Всякаква допълнителна информация би била полезна за мен сега, а и за в бъдеще, защото смятам да се запозная по отблизо с тази материя:)
И все пак благодаря и на автора, за това че си е направил труда да качи материали:) Ще са ми от полза:)
Анонимен каза…
Здравейте! Силно се заинтригувах за лекциите или поне материалът публикуван по-горе, който обаче не се отваря. Ще съм ви благодарна, ако го качите пак или ми го изпратите на имейл: desita_p@mail.bg
Благодаря предварително!
Анита каза…
Здравейте, аз също бих искала да помоля, ако е възможно да ми изпратите матриалите, които имате, т.к. този семестър имам точно този предмет. Пощата ми е anita_manyarska@yahoo.co.uk. Благодаря ви предварително!
Кликнете на линка "Ето лекциите за ентусиастите" или използвайте този линк:
https://docs.google.com/document/d/1ICIQ8UoN9zJRRBsAAdFGSYY7CW8HTHFrIC1AwEe2oBc/edit

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…