Пропускане към основното съдържание

bTV се изложиха в амбициите си да бъдат винаги актуални

Журналистите винаги трябва да бъдат най-напред с новините и коментарите. Всички знаем как ровичкат по форумите за да разберат кое вълнува хората и с какво се забавляват.
След като преди няколко седмици Ани Цолова се издъни сравнявайки д-р Дюкан с д-р Ливайн, вчера последва нова излагация в сутрешното предаване на bTV - на екрана цъфна "специалист" по хранене, който 10 минути изкарва доводи, че диетата на Дюкан е вредна за здравето. През цялото време докато слушах него и водещата Ани Цолова отново ми стана ясно, че нито единият от двамата не е запознат добре с тази диета.
Естествено специалистът разби на пух и прах и системата за хранене на Дюкан и самият д-р Дюкан, като каза, че той е просто невролог и общо практикуващ лекар, който твърди неща, които и първокурсниците знаели, че не са верни.

У мен пък изчезна и последната вяра, че е възможно от телевизионния екран да бъде получена достоверна информация, особено що се отнася до нашето здраве.

Но все пак накратко относно изцепките на "специалиста" - за съжаление не му помня името. Човекът наистина е специалист, но за съжаление от поколението от преди 15-тина години, което е смятало , че само високо-вългехидратната диета води до най-много мускулна маса и най-малко телесни мазнини.
Разбира се всичко започна с това, че приемането само на протеини може да продължи най-много до десет дни, тъй като след това застрашава здравето. Да видим какво казва д-р Дюкан: "Средната продължителност на ударния режим е 5 дни... случаите, когато желаното отслабване е повече от 20 кг. или когато пациентът многократно и неуспешно се е подлагал на диета, ударната фаза, СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ С ЛЕКАР, да се увеличи на 7, дори на 10 дни, при изрично условие да се пие вода непрекъснато." В цитата е даден и отговор на второто твърдение на "специалиста" - свалянето на килограмите било поради обезводняването на организма при прием само на протеини. Та как точно ще се обезводни организма, ама пиеш вода непрекъснато?

Вторият довод срещу неспециалиста д-р Дюкан беше, че той бил казал, че натрият спомага за диурезата. Защо ли тогава Дюкан изрично препоръчва да се употребява по-малко сол и да се замени с профилактична - такава с калиев хлорид? Как точно се е получило объркването ли? В края на оплювките си нашенският специалист си призна, че бил ПОПРОЧЕЛ за какво става въпрос. Познайте къде? В Интернет. При такива изказвания обаче очевадно не си е направил труда да намери оригиналният сайт на д-р Дюкан на френски, а е решил за достатъчно да цитира нечие форумно мнение като препоръка на Дюкан.

Няма смисъл да продължавам да описвам гафовете на bTV. В стремежа си да бъдат актуални и да направят фурор с "откритието" си, само показаха повърхностна работа. Дори вечерта в новините продължиха явно все още с убеждението колко ефектна новина са намерили за вредността на диетата на Дюкан. Тотално разочарование от "Тази сутрин" е резултата.

А моят резултат? Аз продължавам да ям почти денонощно - приятелката ми казва, че ще простина, защото главата ми е постоянно в хладилника. Но все пак кантарчето показва 7 килограма по-малко, а то не лъже - проверено е в редица битки за килограми преди състезания :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…