Пропускане към основното съдържание

И последно: такса за пресрочно погасяване на кредит наистина няма, ура!

Докато се ровех по друг въпрос най-накрая попаднах и на едно тълкувание и становище относно това последно има ли такса или няма за предсрочно погасяване на потребителски кредит по договор, сключен преди влизане на измененията на закона в сила. И така, вижте какво казват „Йорданов, Карагьозова и партньори” по въпроса:

С изменението на чл.18 възникна спор относно тълкуването на правната норма като се обособиха две становища. Първото е, че нормата на чл.18 действа за в бъдеще и ще се прилага по договори сключени след влизане в сила на изменението в закона т.е. няма да се прилага за вече сключени договори за потребителски кредити. Като основен мотив се посочва, че нормата на чл.18 няма обратно действие. Второто становище, което безрезервно подкрепяме и ние е, че чл.18 трябва да се прилага и за вече сключени договори преди изменението в закона. Мотивите ни за това са следните: вярно е, че законодателят не е предвидил обратно действие на приетото изменение, но клаузи на вече сключени договори за потребителски кредити не могат да противоречат на закона. Към момента на погасяване на задължението по кредита изменението на закона е в сила и би следвало да се приложи, т.е потребителите не дължат такса за предсрочно погасяване на задължението си по потребителски кредит. Тезата ни се подкрепя и от разпоредбата на чл. 11 от ЗПК, която гласи, че правата, предоставени на потребителите по този закон, не могат да бъдат ограничавани. Всяка уговорка, с която предварително се изключват или ограничават правата на потребителите, е недействителна.

Какво може да направите, ако банката не уважи претенцията Ви и начисли наказателни такси за предсрочно погасяване?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…