Пропускане към основното съдържание

Техническа механика

След като вчера с едно-две мънкания от рода "А, това съм го пропуснала" и "Тук един момент ми изчезва...", си взех подписа за курсовата работа, днес в 16 часа ще мина на първа проба за вземане на изпита по техническа механика. По този случай, разбира се, вместо сега да чета усилено, си намерих нещо друго за правене. Все пак то има сериозна връзка с техническата механика, защото реших да събера тук всякаквите интернет източници, които ми помогнаха в разрешаването на загадките в курсовата работа.

Сайт на доц. Магдалена Дюлгерова от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас
или както едно време си го знаех ХТИ - Бургас. В него има няколко решени примерни задачи и малко теория.

Виртуалната лаборатория по приложна механика е сайт, спечелил трето място на миналогодишния конкурс на ХТМУ за електронни учебни материали. Там има няколко решени задачи, теория и тестове, но за съжаление след участието в конкурса проектът е оставен до там, докъдето е стигнал. Не е ясно и защо има омазани огледални сайтове с адреси: http://zadachimechanica.hit.bg/ и http://teoriamechanica.hit.bg/
Все пак един от решените примери ми помогна да се справя с динамиката на механична система.

В това местенце на УАСГ (дано скоро не блокират достъпа) има задачи за курсови работи, някои от тях решени. Поровете се из файловете, може и други полезни неща за студентите на УАСГ да изскочат. Аз препоръчвам да се запознаете с контролния тест по кинематика (Теоретична механика І част) – 8 седмица.

Блогът на jovaneli - браво на тоз младеж, разписал е няколко интересни казуса и задачи по съпромат.

Не трябва да забравяме и най-препоръчителния източник - Електронната библиотека на ХТМУ, където за радост точно по техническа механика има разработени няколко помощни материала. Там намерих и 3D анимация на моята задача за динамика на механична система (тя най-много ме измъчи) и успях да схвана за какво всъщност става въпрос. Ето и какво всъщност решавах:И накрая Ви препоръчвам колекцията съдържаща готовые решения задач из сборника заданий Яблонского на братята руснаци, която доколкото разбрах за Технически университет - София ще бъде много полезна :)

Ето нещичко и от мен последно, защото е крайно време да отида да уча

Сборник заданий для курсовых работ по теоретической механике. Яблонский А.А. 1985 г.

Сборник заданий для курсовых работ по теоретической механике. Яблонский А.А. 2006 г.

Руководство к решению задач по теоретической механике. Айзенберг Т.Б., Воронков И.М.

Припомням на колегите от ХТМУ, че наоколо можете да намерите още лекциите по Високоефективна течна хроматография на ас. Даналев, както и първата част от учебника на доц. Ангелов по ТПРТ - "Обобщена характеристика на рационалните технологии".

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…