Пропускане към основното съдържание

Безплатните винетки за инвалиди - новина от преди няколко години

"Гражданите с 50 и над 50% изгубена трудоспособност се освобождават от заплащане на годишна винетна такса за един автомобил с обем на двигателя до 2000 кубика и с мощност до 160 конски сили" - съобщиха всички медии.

"Около 120 450 са хората с увреждания, които ще бъдат освободени от заплащане на годишни винетки в размер на 67 лв."

От нас вероятно се очаква да се зарадваме и да ръкопляскаме на правителството, че проявява толкова активна грижа за хората с увреждания.

Всъщност когато прочетох това съобщение, погледнах малко тъпо, защото и досега хората с увреждания не плащаха за винетки. Те им се предоставяха безплатно от "Социални подпомагане". И тъй като моите скромни познания са, че и "Социално подпомагане", и изпълнителна агенция "Пътища"са все държавни институции, ако едните са заплащали на другите, просто са се въртяли пари от една държавна институция към друга държавна институция - "важното е оборот да има!". По тази логика решението на правителството си е напълно адекватно, но ...всъщност пак нещо не е баш така.

"На хората с увреждания ще се полагат безплатни винетки", казва депутатът от НДСВ Деница Димитрова по време на посещение в Търговище на 12.04.2008 г.

Последно - ще дават безплатни винетки или няма да има нужда да подаваш молба-декларация и прочие документи и да чакаш един месец, а ще е достатъчно в документите на автомобила да пише, че е на инвалид?

Защото Фондация Хоризонти още миналата година през месец март обяснява процедурата за получаване на безплатна винетка, но не защото са ясновидци, а защото още с навлизането на винетките, хората с увреждания можеха да получат безплатни такива.

В края на краищата се оказа, че новината е, че се увеличава мощността на автомобила, който може да бъде закупен от инвалид с преференции - до сега максималната мощност на автомобил беше 1800 куб. см. и 140 к.с, а вече ще е 2000 куб. см. и 160 к.с. Но защо всички тръбят за безплатните винетки???

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…