Пропускане към основното съдържание

Трикове за намаляване на сметката за вода.

Докато търсех информация за пречистването на водата по една моя разработка попаднах на доста интересен за мен (особено след получаването на последните сметки) материал на ВиК - Бургас. Няколко идеи как да намалите разхода на вода вкъщи: 1. Направете теста “анти-теч”. Проследете консумацията: запишете стойностите на водомера вечерта, а след това и сутринта. Сравнете ги. Ако има промяна, значи има теч. Внимание – през нощта не пускайте машина за пране или миене на съдове, нито пък водата. 2. Трик за проверка за теч в тоалетната. Някой проучвания показват, че 20 процента от домашните тоалетни текат. Най-лесният начин да се провери за такъв теч е да се сипят няколко капки тъмно оцветена течност (например боя за яйца) в тоалетното казанче. Ако водата в тоалетната чиния се оцвети 15 мин. по-късно, при условие, че по време на теста тоалетната на се ползва, то тогава има теч. 3. Превърнете старото си тоалетно казанче в малообемно. Лесноприложим трик е да поставим пластмасова кутия от хранителен продукт (например пластмасова бутилка) от 3 – 4 литра в тоалетното казанче, която да намалява обема. Така се отделя една секция, която не се пълни с вода. 4. Използвайте аераторни кранове в банята. Щом можете да се изкъпите с душ, който използва по-малко от 10 л. за минута, защо да използвате повече от 25 л. само, за да си измиете ръцете на мивката? Аераторните кранове са евтини и могат да намалят вътрешното потребление на вода, което означава, че бързо ще бъдат изплатени.Аераторите ограничават потока от чешмата. Повечето са направени от тънка метална решетка, която е завита в края на батерията. Решетъчните аератори са толкова малки, че повечето хора не ги забелязват. В действителност в магазините за водопровод и железария продават нискодебитни аераторни кранове. Преди да ги купите развийте Вашият съществуващ аератор, изучете го, за да се уверите, че търсите точният тип и размер в магазина. 5. Пералните машините с преден люк използват до 33 % по-малко вода от тези с горен отвор, а получавате дрехите си също толкова чисти. 6. Трик за накисване на дрехи. При нормално замърсено пране може да се приложи накисване, като след постъпване на водата в машината тя се изключи и се остави прането да престои 1-2 часа или цяла нощ и след това програмата се продължи. По този начин пестите вода, електроенергия и прах за пране. А аз още довечера ще се захвана с тестовете!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…