Пропускане към основното съдържание

Не всички заменители на захарта са безобидни и безопасни за фигурата ни

Днес тържествено приключвам с втория етап от Дюкан. Накратко - за два месеца и половина съм с почти 8 килограма по-малко, което означава, че сега ще трябва да отделя още 80 дни, за да си свикна организма обратно към по-нормалното хапване.
Когато започвах диетата, доста се зачудих защо Дюкан казва да не използваме сорбитол като подсладител. И аз като много хора си мислех, че щом нещо е подсладител, т.е. заместител на захарта, то значи е и без калории.
Да, ама не. Това, че нещо е за диабетици, не означава, че е подходящо и за хора на диета.
Оказа се, че някои подсладители (като сорбитола) дори могат да бъдат по-калорични от захарта и на практика да вкарваме в организма си стотици калории, мислейки си, че това е диетично.
Дали някой подсладител е калоричен или наистина диетичен зависи от това дали се усвоява от организма или не. Разбира се, тези, които се усвояват по калоричност не отстъпват на захарта, а тези, които не се усвояват са с минимум калории.

Подсладители, с които не отслабваме

СОРБИТ [Е420] С 53 % е по-калоричен от захарта! Всички продукти на Wrigley`s - дъвки и бонбони Orbit съдържат този подсладител.
КСИЛИТ [Е967]. Калоричен e почти като обикновената захар, но за разлика от нея подобрява състоянието на зъбите. Също се съдържа в състава на дъвките "без захар". Внимавайте по колко нови дървки използвате на ден - в по-големи дози има слабително действие.

ФРУКТОЗА. Само с 30 % по-малко калорична от захарозата, затова пък ускорява разграждането на алкохола в кръвта.

Подсладители, с които отслабваме

ЗАХАРИН {Е954}. Сто таблетки захарин заменят от 6 до 12 кг захар — и нито една калория!
За съжаление с метален привкус. Някои учени и досега са убедени, че в захарина се съдържат канцерогенни вещества, и затова не препоръчват да се пият напитки, в чийто състав той присъства, на гладен стомах и без да се приема едновременно с него въглехидратна храна (хляб, макарони, сухари и др.)

ЦИКЛАМАТ {Е952}. Подсладители, съдържащи цикламат, не съдържат калории. Но: натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене.

АСПАРТАМ {Е951}. Най-често се използва под наименованието Nutrasweet. Аспартам не съдържа калории и една стандартна опаковка от него замества 4–8 кг обикновена захар. Противопоказан е на хора, страдащи от фенилкетонурия. Повечето безалкохолни напитки у над се подслаждат с аспартам.

АЦЕСУЛФАМ К {Е950, или още Sweet One}. Без калории. Широко се използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.

СУКРАЗИТ. Опаковка от 1200 таблетки замества 6 кг захар — и нула калории!Все пак: фумаровата киселина в известна степен е токсична, но въпреки това е разрешена в Европа.

Източник

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…