Пропускане към основното съдържание

Познавате ли OKSAS?

Няколко пъти срещам обява за работа, която предивзиква у мен отрицателни вълни и възглас "ама може ли чак толкова да са тъпи някои хора?". Последният път дори се засилих да пиша на агенцията, за да се опитам евфемистично да им кажа, че са написали пълни глупости, но така и не ми остана време да завършва вдъхновеното си писмо поради по-належащи работни задачи.

Но обявата като отчаян призрак се появява отново и отново. Затова реших днес да предприема най-накрая някакво действие и да пиша за нея!

Като имате предвид моята слабост към осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, вече сигурно сте досетили, че обявата е за лице, което трябва да се грижи за точно тези неща в една фирма. В случая лицето е наречено "специалист по безопасност на труда".

Изискванията за кандидата започват с "да познава трудовото законодателство" и "закона за здравословни и безопасни условия на труд". Дотук добре.

Следва обаче специалните изисквания:

* да познава специфичните рискови работни места в предприятието, организацията на производството, вида на използваните суровини и материали;
* Да познава технологичното оборудване на предприятието и правилата за техническа експлоатация на машините и електросистемата;


Това дали е тънък намек, че могат да кандидатстват само лица, които вече работят или някога са работили в тази фирма? Иначе откъде да знам специфичните рискови места и използваните суровини? Да бяха написали направо "лицето да има ясновидски способности!" и толкова! Няма да се чудя дали случайно не познавам технологичното оборудване или да се опитвам да проведа промишлен шпионаж с цел кандидатстване за работа. Хм, дали ще успея да прелъстя агенцията по подбор на персонал да ми кажат коя е фирмата, за да се вмъкна тайно?

Представете си тази обява във формата търсене на "специалист HR": "кандидатът да познава служителите във фирмата, организационната структура и да знае свободните работни места". Хитро, нали?

И накрая - черешката на тази сладка торта - огромно предимство ще е, ако познавате системата за управление на ЗБУТ OKSAS 18001. Е, тука вече тотално се депресирах и реших, че за нищо не ставам. Не стига, че не знам с какви суровини работят, ами не съм чувала и за таз' система. В този момент нервите ми не издържаха, самочувствието ми се срина и...отворих блога :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…