Пропускане към основното съдържание

Малко факти за жените в науката на Източноевропейските страни

Лектор започва лекцията си с думите: "Сега ще говорим за неща, които китайците и жените очевидно няма да разберат..."

Знаете ли какво означава мизогиния?

А знаете ли, че всеки ден сме свидетели на мизогиния в медиите,т.е. на омраза или презрение към жени или момичета? И още по-лошото е, че често става въпрос за продукт на жена.

Но всъщност сега няма повече да пиша за мизогинията, а за това как тя се отразява на жените в науката.

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно...Част от биографична бележка на Дора Гро, член на Експертната група на
ENWISE страните за Унгария.

През последните 15 години, работейки в областта на мениджмънта на изследователската дейност, започнах да забелязвам белези на неравенство на половете в науката. Понякога сравнявах броя на мъжете и жените, които кандидатстваха с проекти към нашите организации за отпускане на международни изследователски стипендии и забелязах, че имаше шокираща разлика в техния брой. Постепенно осъзнах, че шефовете на повечето от институтите подаваха предложенията от свое име, докато колегите им жени - които обикновено извършваха действителното сътрудничество със съответните институции – имаха правото да подготвят предложението и по-късно да участват в съвместната дейност. Тези наблюдения постепенно ме направиха съпричастна на инициативата за жените в науката, докато накрая станах член на Експертната група на ENWISE страните за Унгария.

Жените като работници в образованието


Данните показват, че в България, Румъния и Словашката република на един научен работник в сектор висше образование се падат по-малко от 3000 евро, докато в Словения на един научен работник в сектор предприятия (СП) се падат повече от 105 000 евро. В СП на ЕС-15 разходите за един научен работник са най-високи в Швеция и достигат 283 000 евро (European commission, 2003d)22, а най-ниски са в Португалия - 121 000 евро през 2001 г. (но бележат ръст спрямо 1999 г., когато са били едва 93 000 евро). Всъщност, наблюдава се следната зависимост: най-висок е
процентът на жените учени в страните и секторите с най-ниски разходи за научно-изследователска дейност, а най-нисък в секторите с най-високи разходи за такава дейност.

Из Доклад за Европейската Комисия за жените учени от Централна и Източна Европа и Прибалтийските страни.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…