Пропускане към основното съдържание

Как да спестим електроенергия и калкулатори за консумация

От доста време фаворитите ми пълнят няколко странички със съвети за пестене на електроенергия и калкулатори за изчисляване на потреблението. До този момент не съм ги прочела както трябва и при поредното прочистване на десетките запаметени "за после" страници, реших да подбера най-приложимото, според мен.

Ето и как можем да поспестим малко електрически ток и някой лев за по кафе ;)

При готвене изключвайте котлоните 10 мин. преди да приключите с готвенето и довършете приготвянето на ястието, използвайки остатъчната топлина;
Бележка: Хм, казват, че готварска печка със стъкло керамичен плот е с по-ниска употреба на ел. енергия при по-висока ефективност.

Хладилникът
Дори да е с полуавтоматична уредба за размразяване, от време на време правете това и вие. Многото лед води до повече разход.
Бележка: Идеалната температура с най-ниска консумция на енергия без да ти се развалят продуктите била + 5  °C, а във фризер -18  °C. Е, че на моя хладилник има степени, ама на каква температура отговарят?:(

Осветлението
Тук на всички е ясно - икономичните крушки са доста по-икономични. Не ми се изчислява по стойността, която имат колко време трябва да работят, за да се уравновеси със спестения ток?

Внимание: Stand-By режимът на уредите струва пари!
Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на ел. енергия, дори в моментите, в които не ги използвате. Те консумират ел. енергия и в състояние на покой (stand-by режим). Средната консумация на електроенергия на цветен телевизор в режим stand-by е 73 kWh годишно.

Ако смятате да се климатизирате - вижте преглед на необходимата мощност на климатика в съответствие с размера на помещението (грубо изчисление)
- подходящ за помещение с размери до 50 куб. м. - необходима мощност 2.0 kW
- подходящ за помещение с размери до 50-60 куб. м. - необходима мощност 2.7 kW
- подходящ за помещение с размери до 60-90 куб. м. - необходима мощност 3.5 kW
- подходящ за помещение с размери до 90-120 куб. м. - необходима мощност 5.0 kW
- подходящ за помещение с размери до 120-170 куб. м. - необходима мощност 7.0 kW

Ето и един калкулатор за консумация на ел. уреди.

Ето и Изчисляване на електрическото потребление и цената за ползването на най-използваните уреди вкъщи.

Коментари

Благодаря за тези съвети,които ни давате, ще ни бъдат от голяма позла особено това,при готвене да изключваме котлоните 10 мин. преди да приключим с готвенето да и довършим приготвянето на ястието, използвайки остатъчната топлина;
но относно това, че готварска печка със стъкло керамичен плот е с по-ниска употреба на ел. енергия при по-висока ефективност не знам коко е вярно и ми се струва, че горят повече, лично аз точно така се опитвам като готвя и приключа , след като махна тенджерата от котлона слагам кафеварката, която става готова на изключен котлон.

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…