Пропускане към основното съдържание

Как да не станем жертва на изнасилване

На практика количеството на изнасилванията превишава официално регистрираните 3-4 пъти, тъй като по много причини често не се заявява за случилото се. Грешно е да се смята, че жените стават жертва на сексуално нападение на улицата през нощта, когато се прибират вкъщи. Такава ситуация е отбелязана в 7% от случаите. В 35% престъпленията са извършени в дома, в асансьори, подлези.

Не е вярно, че в такава ситуация попадат жени с лоша репутация. Вярно е само за всяка десета потърпевша.

Най-често жертвите са били невнимателни: пили са алкохол с бъдещия насилник, две трети са се познавали с престъпника, като 22 % са се запознали в деня на извършване на престъплението.


Характерно е, че девойките между 14 и 17 години стават жертва на свои познати повече отколкото във възрастта между 18-23 години.

Заблуждава се този, който мисли, че жената не може да възпрепятства насилието. Във всеки пети случай активното противодействие е давало резултат. Съпротивата, призивите за помощ са също така страшни за престъпника, както той за своята жертва.

Сега няколко съвета:

Старайте се късно вечер да не излизате на улицата сама. Ако е необходимо да излезете, то от по-рано планирайте маршрута, за да избегнете лошо осветените улици, дворове, места, където се събират мъжки компании.

Ако нахалник ви е хванал и се опитва да ви накара да отидете в немноголюдно място: таван, подлез, празна къща, не се поддавайте. Помнете, играйте: паднете в безсъзнание, направете се , че от страх не можете да вървите. Излъжете, че дълго време сте били болни от венерическа болест (гонорея, сифилис), че сега сте били на лекар и в скоро време ще ви вземат в болница. И в същото време не изпускайте момента да избягате и да повикате помощ.

Не влизайте в асансьор, а в по-късно време не влизайте във вход на блок заедно с непознат мъж.

Не използвайте в късно време автобус, кола с непознат мъж.

Не ходете на гости в квартира, общежитие на малко познати хора, колкото и да са привлекателни. Не канете малко познати хора вкъщи.

Бъдете внимателни при случайни запознанства, избягвайте да казвате адреса си и телефонния номер. Когато отивате на гости, предупредете някой познат къде ще бъдете, с кого, кога мислите да се върнете, уговорете си контролно позвъняване по телефона или оставете адреса, където сте поканени.

Влизайки в непозната къща, се огледайте, запомнете разположението на стаите, вратите, местонахождението на телефона, попитайте за съседи.Намирайки се в малко познат дом, трябва да се готови във всеки момент да можете да избягате, да привлечете вниманието на приятелите или съседи.

Ако сте заедно с мъж, даже който добре познавате, бъдете готиви за негово внезапно желание за близост с вас. Дръжте се свободно, но недейте да кокетничите с него или да го дразните - в интимна обстановка той може да приеме вашето кокетничене за покана за близост, а оказваната съпротива - за игра.

Отивайки на гости, се обличайте така, че да не откривате пред мъжа съблазнителни за него части на тялото и при опит да в съблече да се обърка в колани, блузки, връзки и подобни, което ще ви позволи да спечелите време.

Помнете, че канейки момиче на кафе, на ресторант, концерт, поднасяйки й подарък, мъжете често смятат, че тя е длъжна на интимност. Затова, решавайте сами - да се съгласявате ли в края на вечерта "да отидете за чаша кафе" или тактично да откажете, като помолите да ви изпратят до вкъщи. Ако се опитват да ви принудят към интимност, имайте предвид, че при съпротива на жената много мъже се възбуждат. Поради това преди да викате за помощ, опитайте с твърд и решителен тон да поискате да се прекрати опита за насилие. Обещайте, че ще преминете към интимност само при нормални взаимоотношения и на друго място. Използвайте целия си арсенал от думи и аргументи (в повечето случаи при общуването с добре познат мъж, това дава нужния ефект).

Ако уговорките и молбите не помагат, ще се наложи да се защитите, използвайки всичи подръчни средства за самоотбрана. Избягайте в друга стая, отворете широко входната врата и викайте силно за помощ.

Ако мъжът, с когото сте останали насаме, заключи вратата - бъдете двойно по-внимателни, опитайте да отворите вратата и при отказ веднага започнете да викате за помощ; ако пътят към вратата ви е отрязан, с кой да е тежък предмет счупете прозореца или излезте на балкона, за да привлечете вниманието на минаващите.

Избягвайки от насилие, веднага излезте от дома на стълбищната площадка и помолете съседите да извикат полиция. До идването й стойте у съседите, като обясните ситуацията.
Помолете ги да задържат насилника, ако той опита да се скрие.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…