24 юни 2011

Газови пистолети и револвери

Трудно е да се установи кой и кога е създал газовия патрон в комбинация с пистолет или револвер. Масово газовите оръжия се появяват около 70-те години на миналия век. За разлика от класическите химически оръжия газовият патрон се зарежда с безвредно за здравето на човека вещество, но достатъчно ефикасно, за да го извади от равновесие за няколко минути.

Основното предназначение на новото оръжие е за самозащита, поради което намира широк пазар сред гражданите. Днес едни от най-големите производители на газови пистолети и револвери са фирми от Германия (“Мелхер”, “Рьом” и др.), но се изработват и в редица други страни като Италия, Турция, Русия, а и в България.


Газовото оръжие навлиза масово в нашата страна в началото на 90-те години. Тогава за неговото закупуване се изисква разрешително, издадено от МВР след психотест и изкаран курс. С промените в закона от 1997 г. то е пуснато за свободна продажба в специализираните оръжейни магазини. Може да си го купи всеки, който е навършил 18 години, срещу представяне на лична карта. Преотстъпването му е забранено и когато се носи, у притежателя му трябва да се намират и документите за покупката му.

Действието на газовото оръжие зависи от много фактори, най-важните от които са: в какво пространство се употребява ­ затворено или открито, има ли вятър и посоката му, видът на веществото, с което е снаряден патронът, и неговият калибър. В зависимост от тези фактори действието на оръжието е от 2 до 7 метра. Всъщност повече не е и необходимо, тъй като е оръжие за самозащита, а не за нападение.

Повечето газови оръжия се произвеждат от леки сплави, които не позволяват преработването им за използване с бойни патрони, но има фирми като руската “Ижмаш”, които преди са го произвеждали от стомана. Обикновено газовите пистолети и револвери са реплики на популярни огнестрелни модели като “Берета”, “Смит и Уесън”, “Колт”, “Глок”, “Макаров” и др. Принципът им на действие и дизайнът са идентични с тези на копирания модел. Има и газови оръжия като българската “Оса”, които са плод на самостоятелна разработка и са също така ефективни, като изключим респектиращото въздействие, което има изваждането на един пистолет или револвер, тъй като нападателят не знае дали е боен, или газов.

По принцип патроните за газови оръжия, които се предлагат и в нашата търговска мрежа, са заредени със сълзотворен, лютив или задушлив газ. Те са тествани в Министерството на здравеопазването, което разрешава или забранява продажбата на определен тип патрон. Едни от най-добрите газови патрони са заредени с лютив газ, наречен “Пепър газ”, който предизвиква винаги и у всички рефлекторна реакция. Задушливите газове се използват в малки концентрации ­ в по-големи са опасни за здравето. Те невинаги са ефикасни, тъй като човек може да не ги вдиша. Сълзотворният газ при определени обстоятелства също е неефективен, тъй като не действа на кучета, пияни и дрогирани. Ето защо предпочитанията на специалистите са към лютивия газ. Видовете патрони, които се предлагат на пазара, са следните:

­ със зелена капачка ­ халосен;

­ с жълта и червена капачка ­ лютив газ (маркировка СS)

­ със синя капачка ­ сълзотворен газ (CN)

­ с черна капачка ­ сълзотворен газ в голяма концентрация (CN)

­ с кафява капачка ­ лютив + сълзотворен газ (PV)

­ с тъмнокафява капачка ­ лютив + сълзотворен газ в голяма концентрация (PV SUPRA)

Различните по калибър патрони се зареждат с различно количество газ, като теглото му варира между 60 и 200 mg. Минималните количества са за патрони с калибър 6 mm, а най-големите ­ за патрони с калибър 9 mm.

Иван НИКОЛАЕВ

Няма коментари: