Пропускане към основното съдържание

Газови пистолети и револвери

Трудно е да се установи кой и кога е създал газовия патрон в комбинация с пистолет или револвер. Масово газовите оръжия се появяват около 70-те години на миналия век. За разлика от класическите химически оръжия газовият патрон се зарежда с безвредно за здравето на човека вещество, но достатъчно ефикасно, за да го извади от равновесие за няколко минути.

Основното предназначение на новото оръжие е за самозащита, поради което намира широк пазар сред гражданите. Днес едни от най-големите производители на газови пистолети и револвери са фирми от Германия (“Мелхер”, “Рьом” и др.), но се изработват и в редица други страни като Италия, Турция, Русия, а и в България.


Газовото оръжие навлиза масово в нашата страна в началото на 90-те години. Тогава за неговото закупуване се изисква разрешително, издадено от МВР след психотест и изкаран курс. С промените в закона от 1997 г. то е пуснато за свободна продажба в специализираните оръжейни магазини. Може да си го купи всеки, който е навършил 18 години, срещу представяне на лична карта. Преотстъпването му е забранено и когато се носи, у притежателя му трябва да се намират и документите за покупката му.

Действието на газовото оръжие зависи от много фактори, най-важните от които са: в какво пространство се употребява ­ затворено или открито, има ли вятър и посоката му, видът на веществото, с което е снаряден патронът, и неговият калибър. В зависимост от тези фактори действието на оръжието е от 2 до 7 метра. Всъщност повече не е и необходимо, тъй като е оръжие за самозащита, а не за нападение.

Повечето газови оръжия се произвеждат от леки сплави, които не позволяват преработването им за използване с бойни патрони, но има фирми като руската “Ижмаш”, които преди са го произвеждали от стомана. Обикновено газовите пистолети и револвери са реплики на популярни огнестрелни модели като “Берета”, “Смит и Уесън”, “Колт”, “Глок”, “Макаров” и др. Принципът им на действие и дизайнът са идентични с тези на копирания модел. Има и газови оръжия като българската “Оса”, които са плод на самостоятелна разработка и са също така ефективни, като изключим респектиращото въздействие, което има изваждането на един пистолет или револвер, тъй като нападателят не знае дали е боен, или газов.

По принцип патроните за газови оръжия, които се предлагат и в нашата търговска мрежа, са заредени със сълзотворен, лютив или задушлив газ. Те са тествани в Министерството на здравеопазването, което разрешава или забранява продажбата на определен тип патрон. Едни от най-добрите газови патрони са заредени с лютив газ, наречен “Пепър газ”, който предизвиква винаги и у всички рефлекторна реакция. Задушливите газове се използват в малки концентрации ­ в по-големи са опасни за здравето. Те невинаги са ефикасни, тъй като човек може да не ги вдиша. Сълзотворният газ при определени обстоятелства също е неефективен, тъй като не действа на кучета, пияни и дрогирани. Ето защо предпочитанията на специалистите са към лютивия газ. Видовете патрони, които се предлагат на пазара, са следните:

­ със зелена капачка ­ халосен;

­ с жълта и червена капачка ­ лютив газ (маркировка СS)

­ със синя капачка ­ сълзотворен газ (CN)

­ с черна капачка ­ сълзотворен газ в голяма концентрация (CN)

­ с кафява капачка ­ лютив + сълзотворен газ (PV)

­ с тъмнокафява капачка ­ лютив + сълзотворен газ в голяма концентрация (PV SUPRA)

Различните по калибър патрони се зареждат с различно количество газ, като теглото му варира между 60 и 200 mg. Минималните количества са за патрони с калибър 6 mm, а най-големите ­ за патрони с калибър 9 mm.

Иван НИКОЛАЕВ

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…