17 март 2011

Личната безопасност

Извършителите на грабежи най-често са младежи. Обикновено действат на групи до трима души. Най-опасните грабежи се правят от хора с нисък ръст. Най-честите начини са:

1) чрез заплаха. Този способ е ефикасен в случаите, когато жерствата е жена или дете.
2) чрез прилагане на насилие. Възможни са два варианта. При първия вариант насилието се осъществява от група и ако бързо оцените ситуацията като опасна, можете да избягате. При втория вариант се запова с прилагане на насилие, т.е. действа се с изненада и от засада. При такава ситуация извършителят най-често е сам. Този случай е по-неблагоприятен за реагиране. Най-неблагоприятният случай за нападнатия е когато нападателят използва оръжие.


Не винаги насилникът е непознат. Дълбоко погрешно е мнението,че изнасилвачите са винаги непознати хора, които дебнат в храстите ил изскачат ненадейно иззад тъмните ъгли на жилищните блокове (бел.JudoDay - но често се случва и точно това - не забравяйте!).
Твърде често сексуалните маниаци могат в продължение на дълго време да разговарят любезно с вас, драги дами, да се чукват с чашка алкохол, да ви се усмихват и танцуват. После алкохолът си казва думата - бариерата пред доброто поведение пада, хормонът започва да "блъска" в главите на "кавалерите" и те се превръщат в насилници.

Особено опасни са компаниите, в които приятелите ви довеждат свои приятели. В един момент на вас започва да ви прави впечатление, че някои от тях започват да се държат някакси страно - дишането им се учестява, очите им започват да блестят, започват да ви превъзнасят. Непременно ще ви поканят на танц. Особено предпочитани са тангото и блусът, защото тогава имат възможност да са съвсем близо до вас, да ви опипват, да допират лицето си до вашето. те се преструват, че всичко уж правят на шега. Ако им направите забележка, те отдръпват за кратко ръцете си, но след броени мигове отново започват интервенцията. Опитате ли се да се отдръпнете, те ви стисват здраво в обятията си. След ръцете идва време да се включат в "свалката" и приказките. Тези думи са лъстиви комплименти, покани за усамотяване, нерядко и цинизми. Сексманиакът е ви покани да излезете на въздух, на балкона, в градината, уж за да се поразхладите. После ще ви предложи да ви изпрати.

Ако е с кола, още в нея става агресивен, може би ще се опита да излезе извън града и да започне нападението. В случай, че е без кола, той ще се опита да ви заведе в близката градинка или парк, ще ви покани юда седнете на тъмна и усамотена пейка или, не дай си Боже, ще ви затътри към някой храст.

Ако му падне пердето пред очите, насилникът може още на партито да се опита да ви заведе в някоя от съседните свободни стаи. Затова бъдете нащрек с прекалено любезните към вас "кавалери". Вземете отрано мерки и бъдете хладни и сдържани към тях, не им се усмихвайте. Не отивайте лекомислено на гости в квартирата на човек, ск огото сте се запознали предишната вечер и от чието поведение сте била дори очарована. Не си тръгвайте последна от купона с новия си "познат". не приемайте покана от страна на домакина да останете да преспите, тъй като вече е станало късно и е опасно да се прибирате по нощите. Споделете страховете си с близка своя приятелка. Помолете я да бъде близо до вас за подкрепа. Ако нещата се завъртят в неблагоприятна посока, телефонирайте и дома и помолете баща си или брат си, а защо не и някой роднина, да дойде да ви отведе. В краен случай позвънете и на полицията, поискайте съвет или помощ.

Не се напивайте до степен да не можете дак контролирате поведението си. Не изпадайте в състояние на еуфория, не бъдете прекалено доверчива и наивна. бъдете винаги с ума си и няма да ви се случи неприятно нещо.

Жените не са защитени и нямат гаранция за спокойствие дори и вкъщи. Те са нападани и изнасилвани и в собственото и м жилище. Патент на късния гост е да направи това в спалнята.

Ето някои полезни съвета.
Ако сте се запознали с привлекателен човек, все пак отклонете голямото му желание да се вмъкне в дома ви. Ако не сте си уговорили среща, не отваряйте вратата на такъв "познат" Утешете го през нея с обещания за бъдещи срещи.
На улицата не предизвиквайте потенциалния нападател с небрежно държание. Ходете винаги изправена, със самочувствие, стъпвайте стабилно.

из "Приложна самозащита", автори Веселин Георгиев, Димитър Димитров

Няма коментари: