11 август 2022

Правила за шофиране в София


Ако някога Ви се наложи да
 шофирате по улиците на София, следващите редове ще Ви помогнат да пристигнете до крайната точка на пътуването Ви цял-целеничък … поне така се надяваме.

При запалване на колата Ви:
Помолете се на всички Висши сили и отправете зов към Божията помощ да Ви предпази от опасностите, които ще Ви сполетят по Софийските улици.

Внимавайте много с шофьорите “заден ход”. Този тип шофьори са известни с това, че излизат на заден ход, без да обръщат особено внимание какво би могло да има на пътя. Ако налетите на някой от тези шофьори, то в такъв случай се намирате в ситуация, при която може да употребите “Софийския поздрав на шофьорите” (виж следващия абзац).

СОФИЙСКИЯТ ПОЗДРАВ:
За да поздравите Софийски шофьор свалете бавно прозореца и с рязък тон на висок глас произнесете: “да ти ?ба майката”. За край на поздрава може да добавите епитети като: “идиот”, “тъпанар”, “простак” и др. (избирате най-подходящото според случая). При всички случаи бъдете подготвени да отвърнете с “абе я си го тури ?тзад” ако някой шофьор Ви поздрави първи.

МИГАЧИ:
Ако шофьор от друга лента пусне мигач за престрояване не го пускайте във Вашата лента. Всъщност натиснете газта и карайте успоредно до него. Възможно е шофьора да се направи опит да Ви поздрави, но Вие вече знаете какво да правите в такива случаи (вж. предходния абзац).

СВЕТОФАРИ:
Тези интересни изобретения обикновено биват разполагани на кръстовищата без видима причина за съществуването си, но все пак са там – все за нещо ще е. Много е възможно да видите спрели шофьори, които съзерцават как светлините сменят цветовете си (очарователно преживяване). КАТ смята, че всеки цвят има определена функция, с която шофьорите трябва да се съобразяват. След проведеното наблюдение са определени следните значения на всеки цвят:

Жълто: Гайте газ до дупка.
Червено: Това позволява да преминат още 5-6 превозни средство след светването му.
Зелено: Намалете и изчакайте 5-6-те превозни средства, които преминават на червено.

Забележка: Жизнено важно е да натискате клаксона по време на 1,5 наносекунди, през които зелената светлина се задържа светната.

ПРЕСТРОЯВАНЕ:
Като начало – няма значение какво ще правите: никога не пускайте мигачи – точно обратното, защото ще предизвикате съответната реакция на другия шофьор (вж. абзаца МИГАЧИ).
Наблюдавайте шофьора, който кара в лентата, в която искате да се престроите и когато най-малко го очаква навлезнете рязко с колата си в въпросната лента. Ще се учудите като си дадете сметка, че са нужни само няколко сантиметра разстояние между една кола и друга. В този момент ще бъдете поздравени поне от трима шофьори.

За да усъвършенствате престрояването съществуват различни техники, като например: пробвайте да натиснете рязко спирачката за няколко секунди. Наслаждавайте се на феномена на верижната реакция, който се наблюдава в действията на шофьора, движещ се след Вас. По време на предизвикания хаос престройте се и дайте газ.

ЗАДРЪСТВАНИЯ:
По време на задръстванията се извършват различни забавни дейности като например:
– ритмично натискане на клаксона
– оправяне на грима (по принцип – повтарям, само по принцип, това се препоръчва на шофьорки)
– отслабване – като се потите като прасе поради липсата на климатик
– поздравяване на други шофьори – не задължително тези, които предизвикват зядръстването
– усъвършенстване на престрояването
– тестване на какво най-близко разстояние можете да спрете от бронята на колата, движеща се пред Вас

ПЕШЕХОДЦИ:
Тези индивиди са пречка за софийските шофьори. Ако се натъкнете на някой от тези интересни персонажи, ускорете и им покажете кой е шефа. На кръстовищата дайте път на пешеходеца и когато Ви е на мушка, прегазете го с колата си. Ако не успеете да го ударите, съдейки по това че са доста пъргави, не се притеснявайте – със сигурност сте го уплашили достатъчно.

“ТРОЙНО” ПРЕСТРОЯВАНЕ (задължително предварително изискване: пълно владеене на раздел ПРЕСТРОЯВАНЕ):
За това движение се изисква много прецизност и въображение. Трябва да се извърши светкавично при максимален брой превозни средства в близост наоколо с цел да се предизвика “тотална паника”, както някои наричат този феномен.

Няма коментари: