24 януари 2011

WordPress оптимизация за търсачки

Всъщност реших да направя малък преглед какво съм бърникала из wordpress-а, с който се движи Otgovori.Info, следвайки ръководството на Joost de Valk, преведено и допълнено от Пенко Пенев.

1. Permalinks – постоянни връзки. ОК, отдавна съм със структура от вида http://otgovori.info/post-name/

След като сме готови с това, инсталираме плъгина Redirection plugin - е, аз съм с Redirection, но мисля, че отговаря напълно на споменатия.

Последното нещо, което трябва да се направи с постоянните връзки, за да се подобри
SEO на WordPress, е да се инсталира SEO Slugs плъгина - това не съм го направила, уповавам се на собственото си виждане кои да бъдат важните думи в адреса на статията.

2. Оптимизиране на заглавията за SEO - All in One SEO Pack. Би могло да се каже, че следвам насоките от ръководството.

3. Оптимизиране на описанията
На всяка категория, която сте създали или ще създадете влезте и напишете описание. Ох, добре, това не съм го довършила все още, но ще напиша най-накрая по едно описание на категориите. Остават ми още 3-4 неописани.

4. Оптимизация на картинките - редовно си слагам Alt и Title, всички картинки си имат и размери, да не би YSlow или PageSpeed да се разсърди.

С това се приключавала Техническата оптимизация и е време за Оптимизация на темплейта.

1. Пътя до статията - Обикновено пътят се показва над публикацията и изглежда по този начин “Начало > Статии > WordPress оптимизация за търсачки ”. Ами нямам такова нещо и май засега не смятам да го правя. Казват, че улеснява потребителите, но все пак при мен няма чак толкова дървовидна структура и името на категорията, от която е статията си е най-отгоре под заглавието. В judoday.com използвах плъгина на Yoast, но и там го махнах.

2. Заглавията - Проверете дали всички заглавия са с h1 таг и нищо повече.Така са си, проверих.

3. Изчистване на ненужния код - Всички javascript и CSS, които можете да имате във вашите файлове, трябва да се преместят във външни javascript и css файлове, за да се запази сорса на темплейта чист. Е, CSS е така, но си имам javascript във файловете, ама пък съвсем идеални няма как да сме ;)

4. Оптимизация на скоростта - WP-Super-Cache. Това, мисля, че няма нужда от коментар.

И така, стигнах до "Оптимизация на WordPress за напреднали и дублирано съдържание" от Ръководството.

1. Noindex, follow архивните страници - Robots Meta Plugin. Не използвам този плъгин, но пък използвам Google Sitemap Generator Plugin, чекнала съм Add sitemap URL to the virtual robots.txt file и не съм чекнала архивите в съдържанието на картата на сайта.

2. Забраняване на излишните архиви - казано е да се направи със споменатия вече Robots Meta Plugin, как се прави по друг начин не знам...някй да знае? :)

3. Страници - често съм чела колко е хубаво да има странициране и по отношение на търсачките и на посетителите, но засега си трая и си карам с наличното.

4. Задаване на nofollow атрибут на връзките, които не ни трябват - честно казано, тук подходих генерално. Инсталирах си плъгина WP Nofollow Post, който автоматично прави всички връзки nofollow, активирах го само за статиите, сложих си някои изключения, а ако искам мога някоя статия да я изключа от повсеместното nofollow.

Стигнахме до "Промяна на структурата на блога за по-висок ранг", където смятам да се спра за момента, защото ми е време да спя.

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...