Пропускане към основното съдържание

GIF, PNG, JPG. Кой формат да използвам?

Докато се опитвах да систематизирам въпросите си към по-знаещ от мен, с когото смятам утре да се консултирам относно оптимизирането на Otgovori.Info и идеята ми по един проект, намерих интересна статия по друг въпрос, който винаги ме е терзаел. Въпросът какъв формат е най-добре да използвам за картинките и снимките, които поставям в блога си. Отначало си мислех, че png е най-добре. После установих, че понякога размерът на png е по-голям от jpg, без видима или сериозна разлика.

Jennifer Farley обяснява с няколко думи какви са спецификите на разилчните формати. За пръв път прочетох, че имало PNG-8 и PNG-24. От примерите как изглежда и с какъв размер са лого и снимка в различни формати се вижда следното:

Лого, запазено като Transparent Gif е с размер на файла 10.17 K
Лого, запазено като JPG - размер на файла 63.05K
Лого, запазено като PNG-8 - размер на файла 9.16K
Лого, запазено като PNG-24 - размер на файла 17.74K

Снимка, запазена като GIF - размер на файла 119K
Снимка, запазена като JPEG - размер на файла 39K
Снимка, запазена като PNG-8 - размер на файла 106K
Снимка, запазена като PNG-24 - размер на файла 153.8K

Ето и общите правила, които предлага авторката, като се търси компромис между качеството и размера на файла:

За снимки - най-добре JPG.
За логота - най-добре GIF or PNG8
За картинки, които използват ефекти като падащи сенки или светлинни ефекти, най-добре изберете PNG24.

Накрая, разбира се, да припомня, че има и онлайн инструменти за оптимизиране на картинки.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…