Пропускане към основното съдържание

Ха да видим как сте с математиката

Минавам от време навреме през "Въпроси и отговори" на сайта на Министерство на труда и социалната политика, за да си поосвежа познанията или просто да се позабавлявам.

Ето на какъв въпрос попаднах днес в рубриката "трудово право":

Ако двама души единия от които работи на 8 часов работен, а другия на 4 часов работят примерно по 12 работни дни по 8 часа(като прибавим и по4ивните стават 18 < 8 =" 24" 4 =""> е работил повече от необходимите му часове за месеца)?


А сега де, това ми заприлича на сложна математическа задача. Ще се справи ли г-н Мирославов от Дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" или няма да се справи?

И като съм започнала, да споделя малко хумор от рубриката "Безопасност и здраве при работа" ;) Да ме извиняват задаващите въпросите, ама понякога май дори не се замислят като пишат:


Здравейте! Работата ми е свързана с постоянно стоене пред видеодисплей
(компютър). Има ли някакво законово основание (и кое е точно то), което да
задължава работодателя да закупи/предостави защитни очила за работа с компютър?
Ама стойте си, никой не ви кара и да работите на него, нали? ;)Ако не се променят условията на труд необходимо ли е всяка година да се преиздават инструкциите по безопасност.

Да, разбира се, нали и тези от печатницата трябва да изкарат някой лев ;)


От 26.10.2007 работя на трудов договор със 6 месечен срок на изпитване!
Искам да напусна работа сега!
В какъв срок трябва да дам предизвестие?
Доколкото знам, когато не си работил цялата година накрая има изравняване на данъците и в моя случай трябва да получа данък обратно!
Така ли е наистина и колко трябва да ми върнат?
Брутната ми заплата е 428 лв!
Благодаря предварително!!!

Рапорт приет!Можете да напуснете работа сега!
;)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…