Пропускане към основното съдържание

ЗА книжовният български език

Няма смисъл да преразказвам изписаното по много други блогове и форуми. С този си постинг искам просто да се включа в кампанията и да изразя недоумението си от това предложение. Поразрових се из стенограмите от заседанията на Народното събрание и намерих следното обяснение на заместник министър председателя Даниел Вълчев по въпроса в заседание от 29.02.2008 г.:

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ: Благодаря, господин председател.Уважаеми госпожи и господа народни представители! Разрешете ми съвсем накратко да взема отношение по казаното тук. Първо бих искал да благодаря за подкрепата и критиките, които бяха отправени. Както и друг път съм имал повод
да кажа, далеч нямам самочувствието и нашият екип няма самочувствието, че можем да предложим един законопроект по най-добрия начин. В крайна сметка с общи усилия мисля, че ще достигнем до добри резултати.Ще взема отношение по няколко въпроса, които бяха засегнати и вчера, и днес в дискусиите.На първо място – по отношение на държавното образователно изискване за усвояване на книжовния български език. Това е важен въпрос. От самото начало знаехме, че той ще повдигне известни въпросителни, тъй като не звучи никак добре: „Отменят образователното изискване за усвояване на книжовен български език”. Какво значи това? Някак си не звучи добре.

Всъщност истината е, че държавно образователно изискване за усвояване на книжовния български език в България няма. Това е едно пожелание в закона и такова никога не е било създавано, така че всъщност ние не отменяме самото изискване. Ние отменяме задължението такова да бъде създадено. Защо го отменяме? То е по причина, която и господин Методиев спомена, мисля, че и господин Иванов, а и преди тях говорилият господин Камбуров, струва ми се – по простата причина, че във всички жалби срещу държавните зрелостни изпити това е един от основните аргументи: как така ще се явяват децата по български език и литература като няма държавно образователно изискване? Това е един формален аргумент, но мисля, че си заслужава да подкрепим едно такова решение. В новия
закон ние въобще ще трябва да преосмислим какво означава държавно образователно изискване, дали така да се наричат тези стандарти, които според мен поне трябва да се отнасят преди всичко наистина до обем и качество на знанията, а не до всичко, което ни дойде наум в образователната система. Това е единственият аргумент, а иначе искам да кажа, че специално по отношение на българския език, книжовната норма на българския език, както всички добре знаем, по традиция се счита, че се задава от Института за български език в съответните негови издания. А що се отнася дали има въобще някакво държавно образователно изискване за
усвояване – да, има и това е държавното образователно изискване, свързано с учебното съдържание, каквото между другото съществува. Така че това е един формален въпрос, въпреки че си давам сметка, че не звучи никак добре на публиката.

Добре де, питам се аз, защо като е формален въпрос, пък този член не продължи да съществува? Направи ми и нещо друго впечатление от стенограмата - нито един от изказалите се преди това депутати не е казал нещо за тази отмяна и общо взето настроението ми изглежда като че ли бързо-бързо ще го гласуват всичко накуп.
Формално или не - смятам, че понякога е нужно дори чрез такива формални членове от законите да увърждаваме българското и българския език, за да останем българи!
Аз подписах петицията в защита на чл. 16, т. 4 от Закона за народната просвета. Направи го и ти, ако искаш да живееш в България и да не е нужно да си поискаш хляб в магазина на...кой знае, според настроението на продавача, език.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…