23 януари 2009

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите неща, които могат да Ви препънат в желанието да помогнете на други хора.

Противопоказания за кръводаряване

1. Всички фази на инфекция с вируса на СПИН.

2. Вирусен хепатит - преболедували от хепатит В и С. Лица, които са били в контакт с болни от хепатит, не даряват кръв за период 6 месеца след контакта. Същото важи и за донори, които са се подлагали на акупунктура, татуировки или други убождания, извършени извън лечебни заведения.

3. Сифилис - вроден или придобит, независимо от времето на боледуването и резултата от лечението.

4. Туберкулоза във всичките нейни форми, когато лицето се води на задължителен учет в съответния тубдиспансер и 5 години след снемането му от учет.

5. Всички остри заразни болести - през време на боледуването и реконвалесцентния период.

6. Контакт със заразно болни - за период, равен на инкубационния.

7. Токсоплазмоза - една година след клиничното възстановяване.

8. Лайшманиоза.

9. Бруцелоза - две години след преболедуването.

10. Всички неясни фебрилни и субфебрилни състояния.

11. Имунизирани: с живи ваксини - 4 седмици след имунизацията; с убити и субединични ваксини и анатоксини - 3 дни след имунизацията; бяс - една година след имунизацията.

12. Тропически болести: пребиваване в тропически райони - 3 месеца след завръщането; малария: лица, родени или отраснали в ендемичен малариен район, 3 години след последното им посещение там, ако резултатите от имунологичното изследване са отрицателни в края на този период; лица, преболедували от малария, 3 години след изчезване на симптомите и след прекратяване на противомаларийното лечение, ако резултатите от имунологичното изследване са отрицателни в края на този период; болест на Чагас.

13. Болести на сърдечно-съдовата система: хипертонична болест II и III степен; период на лечение с хипотензивни средства, независимо дали в момента кръвното налягане е нормално; исхемична болест на сърцето; сърдечна аритмия; генерализирана кардиосклероза и атеросклероза; тромбофлебити; артериални тромбози; ендокардити, миокардити, клапни пороци на сърцето.

14. Всички видове анемични състояния, костно-мозъчна недостатъчност, миело- и лимфопролиферативни заболявания, нарушения в коагулацията, полицитемия вера.

15. Изразени нарушения във функциите на жлезите с вътрешна секреция и обмяна на веществата.

16. Чернодробни заболявания - хронични хепатити, цироза, хепатоспленомегалия от неизяснено естество и др.

17. Болести на пикочната система - хронични нефрити и нефрози, остър глумерулонефрит (период 5 години след пълното оздравяване).

18. Обострена язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.

19. Органични увреждания на ЦНС, епилепсия и психични заболявания, които правят лицето недееспособно.

20. Алергични заболявания. Лица с поленова алергия (сенна хрема) могат да даряват кръв извън съответния сезон.

21. Отосклероза и Мениеров синдром.

22. Хроничен остеомиелит и деформации на костите. При остър остеомиелит - 5 години след пълното оздравяване.

23. Разпространено засягане на кожата от възпалителен или алергичен характер - псориазис, еритродермия, генерализирана екзема, пиодермия, микози, лупус вулгарис витилиго.

24. Заболявания на очите - ирит, иридоциклит, хориоретинит, резки изменения в очните дъна, миопия над 5 диоптъра, паренхиматозен кератит, глаукома и трахома.

25. Остър ревматизъм. При данни за преболедуване от ревматизъм - период от 2 години след отшумяване на симптомите и липса на данни за хронично сърдечно увреждане.

26. Хирургически интервенции: при по-големи операции - до 6 месеца след интервенцията; при по-малки операции (апендицит, херния, дермоидна киста и др.) - период от един месец след интервенцията; при екстирпация на зъб - период от 1 седмица след нея.

27. Бронхити - остър и обострен хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест.

28. Всички видове новообразувания, освен ако няма категорични данни, че са несъмнено доброкачествени.

29. Автоимунни заболявания.

30. Период на бременност, лактация и менструация.

31. Приемане на медикаменти в последните 48 часа преди кръводаряването: антибиотици, хипотензивни, антикоагуланти, дигиталисови, стероидни и нестероидни противовъзпалителни, хипогликемични, антипсихотични, сънотворни и антиогреганти в последните 7 дни преди кръводаряването.

32. Интоксикация с алкохол и наркотични вещества. Дори да няма сигурни данни за това, кандидатът трябва да бъде спрян от кръводаряване.

33. Не се допускат до кръводаряване лица, на които през последните 6 месеца преди освидетелстването е преливана кръв, кръвни съставки или плазмени биопрепарати.

34. Кръводаряване не се извършва и в случаи, непредвидени по-горе, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице кръводаряването представлява опасност за здравето на дарителя или приемателя.

17 коментара:

Unknown каза...

Много благодаря за полезната информация! Наистина се оказва много трудно да я намериш в нета!

chill каза...

Алкохол и наркотични вещества? Обаче колко време преди кръводаряването?

Иначе благодаря за останалата информация и аз.

Vills. каза...

Много добре ми дойде тази информация. В момента се занимавам с един проект за училище свързан с кръводаряването и точно такава информация ми трябваше :)

Анонимен каза...

Информацията е много хубава.
Когато обаче търсиш кръводарители,всеки се дърпа и го е страх....но какво сърце трябва да има човек за да откаже на 9месечно бебе!

Day каза...

Няма от какво да се страхува човек, всъщност кръводаряването може да има и положителен ефект за организма.
През 2009 г. се наложи два пъти да дарявам кръв за познати, в резултат знам, че бях полезна и затвърдих приятелства.

Анонимен каза...

защо не могат да даряват хора с миопия (късогледство) над 5 диоптъра? тъкмо бях решила да дарявам ;(

Day каза...

При намалено количество кръв спада очното налягане и това може да доведе до увеличаване на диоптъра.
Важното е, че сте имали желание :)Някои хора и до този момент не стигат.

Анонимен каза...

hara s nisko kravno dali prepadat?

Day каза...

Както виждате, ниското кръвно не е в списъка с противопоказанията. Аз също си мислех, че ниското кръвно пречи, но явно то не е проблем за кръводаряване, а високото кръвно е проблемно. Защо е така обаче, не знам.

Анонимен каза...

Преди 2 месеца дарих кръв за много близък човек.Има нужда от още един кръводарител.Ще мога ли отново да даря кръв.

Day каза...

Нищо не пречи да опитате. Ако някой от показателите не е в необходимите норми (а това се вижда при предварителното изследване), ще Ви върнат.

Анонимен каза...

Искам да попитам,ако човек пие лекарства може ли да баде краводарител?Пия лекарства за понижена функция на щитовидната жлеза и за алергия към котки,домашен и уличен прах,някой видове дървета и др.

ТЕРМОТЕХНИКС каза...

Здравейте,
Майка ми е в Майчин дом в София за сериозна операция и искат 2-ма кръводарители. Тъй като ние сме от Русе и от Центъра по кръводаряване в София не ни одобриха като кръводарители и не се съгласиха да намерим хора в Русе, които да дадат кръв в Русе и да им занесем бележката, тъй като имало райониране, ние сме принудени да търсим хора в София. Моля, ако някой има желание да ни помогне да ми пише на е-мейла lazarovafh@gmail.com

Анонимен каза...

По въпроса дали хора с ниско кръвно налягане припадат, мога да отговоря от личен опит. Аз съм с ниско кръвно налягане, в и малко след пубертета - още по-ниско. Ориентировъчно - около 90/60. Случвало ми се е малко да ми се завие свят, също така веднъж доста ми призля и наистина щях да припадна. Но в този случай запалих цигара веднага след даряването (мисля че в блога на Ogre прочетох да не се пуши 2 часа след). Така или иначе има определени граници за всичките проверявани на място показатели и ще ви спрат да дарите, ако сте под или над границите, или ще ви предупредят и посъветват как да внимавате, ако сте близо до тях. Мен всеки път ме пращаха първо да се нахраня добре, да пия айрян и черен чай и аз се научих направо да отивам там вече свършила тези неща. А, още нещо - след даряването (особено ако са забелязали, че сте с ниско кръвно), предлагат да полежите спокойно още време. Пък и, дори да припаднете, все пак сте сред лекари, няма страшно :) Само силно не съветвам дарил кръв човек да се качи зад волана! Нека някой да ви придружава. Дори и да не сте с кола.

диди каза...

Е защо ако си с високо кръвно не можеш да даряваш кръв?? Мен ме посъветваха веднъж на 2 до 3 месеца да си пускам кръв, за да избегна евентуален инсулт или инфаркт при рязко качване на кръвното! Навремето кръвопускането е било често използвано при редица заболявания, но в днешно време го отричат?!? Според мен единствения бръз начин да свалиш кръвното при рязкото му качване е бързото кръвопускане! 600 милилитра спокойно можеш да пуснеш при такава ситуация! И то за 5 до 10 минути! Друг начин за сваляне на високо кръвно е с английска сол - обезводнява организма, вкарвайки водата в червата, но доста по-бавно.

Илиева каза...

По принцип високото кръвно не изключва съвсем кръводаряването. В случая се има предвид високо кръвно като болестно състояние, при което пиеш хапчета, т.е. не могат да даряват тези, които пият лекарства.
"Лекарствата остават непреработени в кръвта. Ако кръв, в която има лекарства за високо кръвно, се прелее на човек, който също приема медикаменти за хипертония, той ще предозира и може да има тежки последствия".

Хора, които пият хапчета за всиоко кръвно, могат да дарят, ако ги спрат за 48 часа, за да се изчистят и, разбира се, ако това може да стабе без да стигнат до състояние, при което на тях да трябва да им се оказва помощ :)

Unknown каза...

Здравейте,
Много полезна информация. Имам въпрос. Желая да даря кръв. Диагностициран съм с язва още преди 30 години, но според мене не е обострена. Нямал съм оплаквания повече от 10 години.
Благодаря
Делян Иванов