17 декември 2008

Ентусиазъм за енергоспестяване

Хайде пак ентусиазъм се надигна у мене да пестя електроенергия.
Преди няколко месеца реших да започна с първата си енергоспестяваща крушка, купих си я, признавам - от Т-маркета, и като се прибрах вкъщи тя не работеше. Оплаках няколкото левчета и потулих желанието си за пестене. Още повече, че колкото пъти съм била на такава светлина и не съм се чувствала комфортно.
Днес обаче съвсем случайно намерих кратки съветчета каква енергоспестяваща крушка да си изберем и се оказа, че имало как хем да ни е удобно на очите, хем да спестяваме, хем да свикваме с предстоящите изисквания на Европейския съюз за спиране на крушките с нажежаема жичка.
Ще си позволя да цитирам съветите на sko4 от форума на kaminata.net:

Купувайте маркови енергоспестяващи лампи с уговорка, че светлината е от жълтия спектър. Тези със белия спектър действително дразнят очите. Дълги години сме свикнали на лампите със нажежаема жичка и други, като например енергоспестяващите с белия спектър не можем да възприемем. Жълтият спектър поначало е по подходящ за човека.
Марковите лампи са с цена 8-12 лева. Формата им препоръчвам да бъде с балон като тези с обикновен цокъл, нажежаема жичка. Онези с кръглата форма с диаметър около 15-20 см са фалшиви, тръбните- За бога ,братя , не купувайте !

Няма коментари: