Пропускане към основното съдържание

Оптичните илюзии - не вярвайте на очите си

След като преди няколко дни щях да се блъсна в огледалото, опитвайки се да достигна до "третата" врата в една обществена тоалетна, реших да обърна малко внимание на оптичните илюзии.

Оптичните илюзии могат да ни забавляват, но могат и да ни покажат, че не винаги трябва да вярваме на очите си. Това не винаги е лошо, защото благодарение на възможността да измамим окото, можем да направим малката баня да изглежда по-голяма.

Какво представляват оптичната илюзия (зрителна илюзия)?

Зрителната илюзия се характеризира с визуално възприемани изображения, които се различават от обективната реалност. Информацията, събрана от окото и преработена в мозъка дава възприятие, което не съвпада с физическото измерване на източника. Съществуват три основни оптични илюзии:

буквални оптични илюзии - създават изображения, които са различни от обектите, които ги правят;
физиологични оптични илюзии - те са последствия от прекомерната стимулация на очите и мозъка от определен вид (яркост, накланяне, цвят, движение;
когнитнивни оптичени илюзии - познавателните илюзии, когато очите и мозъка правят несъзнателно връзка с нещо друго видяно. Такава е например парейдолията.

В Уикипедия можете да видите примери за най-често срещаните зрителни илюзии, като илюзията на Вундт (вертикални линии са прави, но може да изглеждат сякаш са изкривени навътре), илюзията на Джастроу (две фигури са идентични, макар че долната изглежда по-голяма), илюзията на Еренщайн (страните на квадрат във фигура с концентрични кръгове изглеждат изкривени) и други.

Предлагам ви да се позабавлявате (а и да размислите какво виждате около себе си) с видеото на Samsung, представящо десет зрителни илюзии в две минути.

Коментари

Анонимен каза…
Благодаря за интересната информация

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…