03 ноември 2009

Оптичните илюзии - не вярвайте на очите си

След като преди няколко дни щях да се блъсна в огледалото, опитвайки се да достигна до "третата" врата в една обществена тоалетна, реших да обърна малко внимание на оптичните илюзии.

Оптичните илюзии могат да ни забавляват, но могат и да ни покажат, че не винаги трябва да вярваме на очите си. Това не винаги е лошо, защото благодарение на възможността да измамим окото, можем да направим малката баня да изглежда по-голяма.

Какво представляват оптичната илюзия (зрителна илюзия)?

Зрителната илюзия се характеризира с визуално възприемани изображения, които се различават от обективната реалност. Информацията, събрана от окото и преработена в мозъка дава възприятие, което не съвпада с физическото измерване на източника. Съществуват три основни оптични илюзии:

буквални оптични илюзии - създават изображения, които са различни от обектите, които ги правят;
физиологични оптични илюзии - те са последствия от прекомерната стимулация на очите и мозъка от определен вид (яркост, накланяне, цвят, движение;
когнитнивни оптичени илюзии - познавателните илюзии, когато очите и мозъка правят несъзнателно връзка с нещо друго видяно. Такава е например парейдолията.

В Уикипедия можете да видите примери за най-често срещаните зрителни илюзии, като илюзията на Вундт (вертикални линии са прави, но може да изглеждат сякаш са изкривени навътре), илюзията на Джастроу (две фигури са идентични, макар че долната изглежда по-голяма), илюзията на Еренщайн (страните на квадрат във фигура с концентрични кръгове изглеждат изкривени) и други.

Предлагам ви да се позабавлявате (а и да размислите какво виждате около себе си) с видеото на Samsung, представящо десет зрителни илюзии в две минути.

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря за интересната информация