Пропускане към основното съдържание

Социални букмарк мрежи

Без да знам защо до преди известно време пренебрегвах използването на социалните букмарк мрежи като маркетинг инструмент. Наскоро обаче, поставяйки си за цел да дръпна още малко нагоре блога ми за безопасност и здраве при работа, реших да започна да експериментирам, да позагубя малко време (т.е. по-скоро много) време и да разбера кое си заслужава и кое - не.

Първата стъпка бе да открия всички действащи български (фен съм на българското:) социални букмарк мрежи и да ги прегледам относно посещаемост и вида на линковете - използват ли атрибут nofollow или не. На третото преглеждане се сетих да погледна и google pagerank-а :)

Смея да твърдя, че би трябвало да съм събрала на едно място наистина всички социални мрежи за споделяне на линкове (към 06.06.2010 г. вече не смея да твърдя това, но пък започвам като открия нещо ново да го добавям в този списък).
Социалните мрежи са разделени в два списъка - такива с dofollow, за които специалистите казват, че си заслужавало да използваме, ако целта е по-добро място в търсачките и втори списък с такива, които не дават follow линкове. От вторите обаче има качествени, които водят до добро количество посетители. Ще пробвам и ще докладвам по-нататък.

Ето и моите списъци:

Социални букмарк мрежи с dofollow

http://pipe.bg/ PR 6

http://dao.bg/ PR 5

http://topbloglog.com/ PR 5

http://piron.bg/ PR 4

http://bghot.net/ - PR 4

http://ping.bg/buzz/ - PR 4

http://www.feedscraft.com/ - PR 3

http://novo20.com/ - PR 3

http://blogcatalog.bg – PR 3

http://www.zdravei.net/ - PR 3

http://publikuvai.net/

http://www.predpriemach.net/ PR 2

http://bgbox.info/ PR 2

http://www.ezitura.com/ PR 2

http://www.hubavden.com PR 2

http://bgseo.net/ PR 1

http://griji.com/ - PR 0

http://uhaaa.net/ - PR 0

http://www.relacia.com/ - PR 0

http://novinitednes.com/ unranked

http://vajni.net unranked

Социални мрежи с nofollow

http://svejo.net/ - до и над 100 000 уникални посещения на ден

http://lubimi.com/ - до 15000 уникални посещения

http://web-bg.com/

http://vijme.eu/

http://ka4i.com/

http://pogledni.com

http://novoto.net/

В тези два списъка не съм добавила специализираните социални мрежи, на които ще отделя внимание по-нататък.

В блога на Огнян Младенов пък можете да намерите рейтинг, показващ полезността на чуждоезични социални мрежи за позициониране в търсачките.

Ъпдейт 13.08.2010 г.
Един интересен линк, който дава доста добра информация за 24 български социални мрежи - http://skolev.com/seo/bg-bookmark-sites/

Коментари

Valkocompany каза…
Така е
Почти всички са тук
Лично аз ползвам този линк
Безценен е
http://bgdir.net/addurl
Day каза…
Линкът наистина е отличен, благодаря ти за него.
Аз обаче реших да отделя само социалните букмарк мрежи, като не спомена микроблог мрежите, като яко.бе (нали не греша?) и специализираните букмарк мрежи.
А тези, които не съм открила явно трябва да помислят за реклама или за оптимизиране, защото не е нормално в първите десет страници на гугъл да не се появяват при търсене на "социална мрежа" и "социален букмарк".
Teri каза…
Здравейте! Благодаря, че сте споменали uhaaa.net :)
Искам да уточня, че PR е нисък, защото направихме смяна на домейна и това е нов домейн. Иначе вече сме на една година. Решихме, че трябва да даваме DoFollow, защото така е честно. :)
Поздрави!
Day каза…
Социалните мрежи са множат. Днес добавих още три в списъка.
Ben каза…
Привет и аз да изкажа балгодарност за вписването на здравей.нет, и да споделя че е с PR3
Day каза…
Оправих го :)
Ben каза…
сега видях нещо ...
на квадрата в дясно по правилата на гоогле трябва ясно да се вижда рекламния надпис поправи го да няма наказания или увеличи ширината или по малък банер.
Day каза…
Благодаря ти, имаше да се чудя откъде ми е дошло...
Диспути каза…
Благодаря за полезната информацията - много ми помогна. Колко време си играх да ги търся тия сошъл букмарки един по един и накрая ги намерих всичките на куп. Супер полезен пост!
Mama i Bebo каза…
Здравейте,

Мога ли да предложа няколко социални мрежи, които не намирам във Вашия списък?

Ако отговора е Да!

Социалните мрежи са:
Модерна жена: http://modernajena.com
Мама и Бебо: http://mamaibebo.com

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…