Пропускане към основното съдържание

Уеб сайт приходи и разходи - счетоводно отчитане

Във Ведомост.инфо е публикувана доста полезна статия от Дук Димов относно счетоводното отчитане на разходите за уеб сайт, в която са представени шест възможни варианта в зависимост от това с каква цел се поддържа сайт на дружеството.

От тези шест варианта ще споделя с вас два, които се срещат най-често:

1. Сайтът предоставя информация за дружеството, продуктите и услугите му.
2. Сайтът е изграден от дружеството с цел да носи приходи от реклама или други услуги предоставяни онлайн - спирам се и на този вариант, тъй като често в презентационните сайтове се пускат и реклами от рода на ансенс.

Според автора на статията в първия случай разходите за изграждане на сайта се отнасят към текущи и не се капитализират, а във втория случай се отчита като нематериален актив, като се оценява според изискванията на международния счетоводен стандарт "МСС 38", ако дружеството може да докаже бъдещите икономически изгоди от него. И в двата случая разходите за домейн и хостинг се признават като текущи.

Тъй като засега аз съм само физическо лице обаче, интерес у мен предизвика друг материал в същия сайт, в който се говори за облагането на доходите на физически лица от реклама в Интернет сайтове, осъществявяна от трети лица или с други думи приходите, които получаваме от реклами тип гугъл адсенс. Съгласно отговора на изпълнителния директор на НАП в случаите, когато физическото лице не осъществява стопанска дейност или интернет страницата не е свързана с извършваната стопанска дейност доходите попадат в обхвата на чл.35, т.6 от ЗДДФЛ, т.е. представляват облагаеми доходи от източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на ЗДДФЛ или ЗКПО.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…