07 януари 2010

Хитринка за ускоряване на Wordpress

Google започва да следи за скоростта, с която се зареждат сайтовете и това ще влияе на мястото, на което излиза в търсачките. В Инструменти за уеб администратори на Google вече има инструмент, който показва статистически данни за ефективността на сайта, като оценява времето, за което се зарежда една страница от сайта. Тази новина вече не е толкова нова, но докато се опитвах да намеря нещо друго, което имах неблагоразумието да не си отбележа тук, намерих една възможност за ускоряване на Wordpress в блога на Profruit.

Как да хакнем Wordpress за да ускорим зареждането?

1. Проверяваме дали имаме ли активен zlib на нашия хостинг.
Това става като направим php файл с име "phpinfo.php". За целта поставяме следния текст

<?php phpinfo(); ?>

в един notepad файл, при запазване избираме в опцията "Запиши като тип" - "Всички файлове" и след това изписваме име на файла phpinfo.php. Качваме този файл в директорията, където се намират основните файлове на блога и набираме пътя до него:
http://www.именасайт.com/phpinfo.php.
Сред всички таблици, които ще видите, намирате опцията zlib. При мен тя беше активирана:



Ако не е активирана, ще е необходимо да се свържете с поддръжката на хостинга с молба да я активира.

2. Поставяне на ускорителя.

Отворете header.php от администраторския панел на Wordpress и поставяте следни код преди реда <!DOCTYPE html PUBLIC...>:

<?php
ini_set(’zlib.output_compression’, ‘On’);
ini_set(’zlib.output_compression_level’, ‘1’;);
?>

Запазвате промяната и с това цялата процедура е приключена.

За да разбера дали има резултат тествах скоростта на зареждане на блога ми за безопасност и здраве чрез http://tools.pingdom.com преди и след хакването и резултатът е следния:



Според инструмента на Google на 31.12. 2009 г. една страница от блога се е зареждала за 6,2 секунди, което било по-бавно от 84 % от блоговете! Да видим дали ще има разлика при следващото отчитане.

Няма коментари: