Пропускане към основното съдържание

Хитринка за ускоряване на Wordpress

Google започва да следи за скоростта, с която се зареждат сайтовете и това ще влияе на мястото, на което излиза в търсачките. В Инструменти за уеб администратори на Google вече има инструмент, който показва статистически данни за ефективността на сайта, като оценява времето, за което се зарежда една страница от сайта. Тази новина вече не е толкова нова, но докато се опитвах да намеря нещо друго, което имах неблагоразумието да не си отбележа тук, намерих една възможност за ускоряване на Wordpress в блога на Profruit.

Как да хакнем Wordpress за да ускорим зареждането?

1. Проверяваме дали имаме ли активен zlib на нашия хостинг.
Това става като направим php файл с име "phpinfo.php". За целта поставяме следния текст

<?php phpinfo(); ?>

в един notepad файл, при запазване избираме в опцията "Запиши като тип" - "Всички файлове" и след това изписваме име на файла phpinfo.php. Качваме този файл в директорията, където се намират основните файлове на блога и набираме пътя до него:
http://www.именасайт.com/phpinfo.php.
Сред всички таблици, които ще видите, намирате опцията zlib. При мен тя беше активирана:Ако не е активирана, ще е необходимо да се свържете с поддръжката на хостинга с молба да я активира.

2. Поставяне на ускорителя.

Отворете header.php от администраторския панел на Wordpress и поставяте следни код преди реда <!DOCTYPE html PUBLIC...>:

<?php
ini_set(’zlib.output_compression’, ‘On’);
ini_set(’zlib.output_compression_level’, ‘1’;);
?>

Запазвате промяната и с това цялата процедура е приключена.

За да разбера дали има резултат тествах скоростта на зареждане на блога ми за безопасност и здраве чрез http://tools.pingdom.com преди и след хакването и резултатът е следния:Според инструмента на Google на 31.12. 2009 г. една страница от блога се е зареждала за 6,2 секунди, което било по-бавно от 84 % от блоговете! Да видим дали ще има разлика при следващото отчитане.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…