Пропускане към основното съдържание

Крушунските водопади и пещерата Гарваница

Тази година започнах изпълнението на туристическата програма с Крушунските водопади. Преди няколко седмици, при първия слънчев уикенд направихме генерална репетиция с част от маршрута край село Кладница, но тази събота и неделя може да се каже, че беше същинското начало на сезона. То не мина без някои инциденти като спукана гума и изкривена джанта, но все пак беше красиво и приятно.

Не знам дали има някой, който да не е чувал за Крушунските водопади, но нека и аз да внеса своя дял в историите за тях.

Село Крушуна е на 30-на километра от гр. Ловеч, по това време на годината няма заведение за хапване. Затова пък къщата, в която бяхме си беше обзаведена отвсякъде с всичко необходимо за домашен купон - затова обаче по-нататък. Преди да отидем до него, се отбихме към гр. Троян и посетихме и Троянския манастир.

Пристигнахме привечер и се настанихме в Бялата къща, където бяхме направили резервация, разчитайки на късмета си за правилен избор. Оказа се, че късметът ни наистина работи - къщата е направена с вкус, има си механа с обзаведена кухня, много добра озвучителна система и телевизор с Булсатком. Във всяка стая също има телевизор - той с по-скромните Канал 1 и бТВ. Времето беше хладно, но тъй като бяхме само ние посетителите, използвахме за отопление духалките в стаите, а имаше и допълнително одеало. Иначе за зимата си има парно. Дворчето ни направи също чудесно впечатление, приветливо, чисто и подредено.

На другия ден за съжаление от сутринта леко запръска, но ние бяхме решили твърдо да изпълним замисленото, затова отидохме с колата до х. Маарата, която е в началото на екопътеката. Ако времето е хубаво и имате повече време, спокойно можете и тази част от пътя да я минете пеша. Отделихме за цялата разходка по екопътеката около час и половина, тъй като разучавахме всички възможни пътечки и достъпи по-близо до водопадите. Препоръчвам да се следват знаците и да не спирате, когато стигнете в подножието на водопада, а д апродължите, за да можете след това да му се насладите и отгоре. Никой от компанията не почувства умора и затруднения при придвижването, въпреки, че от пръскащия дъжд почвата леко се разкаля, маршрутът е лек и приятен.

Пещерата Гарваница  (Дупката)


Следващата цел, която си бяхме набелязали беше Дупката или с други думи пещерата Гарваница. Оказа се, че тя е на повече от 3-4 километра от Крушуна (някъде бях прочела това). Първо се стига до Кърпачево и след него има още 1-2 километра по пътя към Горско Сливово. В село Крушуна има табела, която насочва към Гарваница, но в края му трябва да гледате за табела за Кърпачево и Горско Сливово.

Пещерата Гарваница е..как да го опиша, представете си една открита мина, с други думи огромна дупка. За радост хората са направили много удобни метални стълби с парапети, по които можеш да слезеш чак долу и да стигнеш до входа на пещерата. В самата пещера не се влиза. Не знам дали през лятото, когато е тъпкано с туристи няма водач за влизане в пещерата. Сега ние бяхме единствените посетители в околността.

След слизането в дупката, се почувствахме удовлетворени, пък и дъждът започна да се усилва, така че се прибрахме в затоплената кола и се запътихме към София. Както споменах в началото, край Ловеч имах нещастието да попадна в огромна дупка, пълна с вода от изливащия се дъжд и изкривих джанта, но женската компания се справи чудесно с предизвикателството и успяхме да сменим гумата с резервната. Вече всичко е оправено, така че сме готови за нови подвизи :)

Все пак да спомена какво съм намислила за следващите уикенди това лято, какъв ще бъде реда, ще решаваме в движение.

1. Първо, крайно време е да стигнем до Белоградчишките скали, от три години все нещо се случва и не успяваме.
2. Оказа се, че край Враца има куп интересни неща. Ще трябва тепърва да избирам между 20-те маршрута, а и съм хвърлила око на увеселителния парк Приказката.
3. На трънската екопътека също отдавна се каним, така че тази година няма да ни се размине също и тя, въпреки че е за по-сериозни туристи.
4. При последната разходка миналата година си харесахме и Вазовата екопътека, още повече, че там е и водопада Скакля.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…