Пропускане към основното съдържание

Издаване на свидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Съвсем скоро и на мен, както и на още няколкостотин хиляди колеги шофьори, ми изтича срока на шофьорската книжка. И тъй като никак не ми се чака по огромни опашки в КАТ - Софиям рамо до рамо с няколкодесетки от въпросните уважаеми колеги-шофьори, реших предварително да се информирам за процедурата и още през лятото да свърща тази работа.

Първо попаднах в сайта на КАТ, където прочетох, че подаването на документи за издаване на свидетелство за управление става лично, а получаването може да стане от водача или упълномощено от него лице ( не става ясно дали упълномощаването става чрез нотариално заверено пълномощно, но вероятно...).

И така, за издаване на свидетелство за управление на МПС, поради изтичане срока на валидност, подмяна на стар образец с нов или промяна в данните на водача са необходими следните документи:
* документ за самоличност;
* документ за платена такса - заплаща се в КАТ или в клон на банките, обслужващи СДП и РПУ;
* карта за медицински преглед на водач на МПС;
* старото свидетелство за управление на МПС;
* квитанция за дължими платени глоби по ЗДВП.

Като се поразтърсих още малко, открих споделен личен опит от лятото на 2009 г. (с други думи, считам го за все още актуален) във форума на Ситроен. Ето и какво пише там:

Първата ви работа като влезете в КАТ е да си изтеглите номерче от един от двата автомата във фоайето. /в този случай е копче "С"/. Вижте номерчето което сте изтеглили и кой номер е на ред в момента на едно от 4-те табла. Изчислихме с колега от форума на АУДИ, че средно минава по един номер на минута и половина, разбира се това е относително, защото има три 15-минутни почивки в които работят само две каси. Не ходете след 14.00 ч. шанса да ви излезе номера до 16.00 /пише с малки букви, че до тогава се подават документи/ е почти нулев. Също така ако влезете и автомата НЕ РАБОТИ - директно си тръгвайте, спират го защото са сметнали, че няма да могат да обработят повече номера /разбера се това никой не ви го казва и се чудите около 1/2 час дали не е спрян по случайност и дали няма да проработи точно когато си тръгнете

Ето какво пише в сайта на КАТ и някои мои бележки:

Подаването на документи за издаване на СУМПС става само лично !-ВЯРНО Е! Може и някой друг да ги подаде, но със заверено нотариално пълномощно.

Това "Заявление за издаване на документ за самоличност" го продават на гишето срещу 0.50 лв. По-особенното в случаят е, че ако попаднеш на отзивчива лелка, ще ти го продаде, ако не, ще си изчакаш реда и тогава, ще го попълниш "на място"

Заплащането на таксата става СЛЕД като си минал вече през гишето и си си подал документите. С квитанцията която получаваш от гишето на банката се връщаш на гишето където си подал документите и СЛАВА БОГУ този път не чакаш ред!!!

Квитанция за дължими платени глоби по ЗДВП за щастие НЕ СЕ ИСКА. Лелката пита дали имаш някакви провинения, смънкваш, че май нямаш и тя ровичка в компа. Аз имах и неплатени глоби, но синия талон ми беше в джоба и явно не ги отчете.

Цена за стандартна услуга - 18 лв./30 дни/.
Бърза - 36 лв./10 дни/.
Прибавете и 6-7 лв. за банката.


Това много хубаво, обаче още нещо неясно ми остана. Имам отнети 5 точки през януари 2008 г. В НАРЕДБА № I-139 от 16.09.2002 г. пише, че "При навършване на двегодишен стаж водачите автоматично придобиват право на максималния размер от 39 контролни точки. Броят на отнетите към тази дата точки се запазва". Имам ли отново 39 точки или нямам? Трябва да ходя на обучение?? Да взема няколко часа шофиране?? Въобще не мога да разбера какво означава това. И какво трябва да направя, така че да си взема нова шофьоркса книжка с пълен набор точки??

Коментари

Online tv каза…
Гледам тук коментирате точките в талона. Вчера една позната взе книжка и има 39 контролни точки. Явно за новите шофьори има някаква промяна, но според мен тя трябва да се отрази и на тези които на времето са получили 27 първоначални

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…