Пропускане към основното съдържание

Кога изтича валидността на годишния технически преглед на автомобила

Миналата седмица изненадващо получих едно писъмце, тип СПАМ, в което обаче намерих полезна информация. Писмото беше от info@klopka.eu. За съжаление, когато опитах да отворя сайта klopka.eu, се оказа, че все още няма работещ сайт. Да се надяваме, че скоро ще има такъв с още много полезна информация като тази, която получих.

Ако попитате ваши колеги шофьори до кога е валиден техническия преглед на автомобила, то може би повечето ще кажат, че е валиден в месеца продупчен на картончето. Оказва се, че валидността на талона за технически преглед е една година от датата на издаването му съгласно чл. 27 от Наредба № 32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. С други думи, ако на талончето пише 1 август, то валидността не е до края на август, а на 2 август на следващата година вече сме в нарушение. Впрочем, миналата година и аз стигнах до този извод и минах навреме автомобила на проверка. Така или иначе, обичам да карам изправен автомобил и да не се притеснявам от вероятността в някой далечен край на България да се наложи да стоя край пътя в очакване на пътна помощ.

Оказва се, че причината за заблудата не е в нашата некадърност, а некадърността на някой държавен чиновник - на контролния талон има изписан текст "перфорациите показват годината и месеца за МПС на следващия технически преглед". Освен това преди години техническият преглед е бил с такава валидност. Явно от тогава е изостанал и този текст, който никой чиновеник не си е направил труда да поправи.

Още по темата: Какво е необходимо за преминаване през годишен технически преглед:

- Талон на автомобила - част І (оригинал или копие) големия талон;

- Застраховка гражданска отговорност за съответната година - носете полицата, не само картончето;

- Квитанция за платен пътен данък;

Таксата за преминаване на годишен технически преглед е между 25 и 45 лева.

За да премине гладко технически преглед трябва поне да сте проверили дали всички светлини на автомобила Ви работят. Останалото - ниво на въглеродни газове, спирачки и ръчна ще проверите на място.

Впрочем, за следващото си мисъмце, хората от info@klopka.eu обещават да напишат важните неща за двустранните констативни протоколи. Кога обаче ще дойде, не знам.

Коментари

Съновник каза…
Значи аз съм останал подведен заради перфорацията на талона, която показва само месец и година, но не и дата.
Е толкова ли е трудно да сменят талоните като тези на гражданската примерно и да перфорират и точната дата

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…