Пропускане към основното съдържание

Що е то градус

Четейки за пореден път що е то острота на зрение, пак стигнах до ъгловата минута и се сетих, че често в ежедневието използваме различни мерни единици за ъгъл, като обикновено само градуса ни говори нещо от рода на това, че едно завъртане в кръг е 360 градуса, за някои колеги вероятно дори и радиан е позната думичка, но малко ще са тези, които знаят всъщност наистина що е то градус. Поразрових се и открих в Уикипедия (съвсем нормално) и то на български, че някой си е направил труда да напише кратка статия за ъглите, а в нея и мерните единици. И така - за да стигнем до това що е то градус, първо трябва да минем през това що е то радиан.

Ако не знаете, по-правилната мерна единица за ъгъл е радианът, а не градусът, защото тъй е речено в Междунаросната система от единици SI, одобрена от Международната конференция по мерките и теглилките и описана в Международният стандарт ISO 1000.

Какво представлява радианът?
"Радиан е дължината на дъгата, отрязана от ъгъла, разделена на радиуса на окръжността" или "Радиан е ъгълът между два радиуса на кръг, които отрязват от окръжността му дъга, равна на неговия радиус" - препоръчително е да си го прочетете няколко пъти туй нещо или по-добре да си го начертаете, ако на пръв поглед нищо не ви говори.

Като вече знаем какво е радиан, можем да кажем и какво е градус. Да не си помислите, че градусът е 1/360 от окръжността? Не, градусът е дължината на дъгата, разделена на дължината (обиколката) на окръжността и умножена по 360.

2π радиана са равни на 360° (пълна окръжност), така че един радиан е около 57° и един градус е π/180 радиана.

Ъглова минута? Това вече е твърде лесно - градусите се делят на ъглови минути и ъглови секунди - съответно 1/60 и 1/3600 от градуса. Следователно, ако се завъртим в кръг, освен че се завъртаме на 360 градуса, то се завъртаме и на 21600 минути.

Коментари

А, сега, ако с линийка и пергел начертаеш ъгъл 1 радиан ...
Day каза…
Няма и да опитвам, но пък използвам хартия и химикал (даже не молив;), за да си илюстрирам нещата, които използвам геометрични понятия. Та дори и правият ъгъл да не е съвсем прав :)

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…