Пропускане към основното съдържание

WordPress оптимизация за търсачки

Всъщност реших да направя малък преглед какво съм бърникала из wordpress-а, с който се движи Otgovori.Info, следвайки ръководството на Joost de Valk, преведено и допълнено от Пенко Пенев.

1. Permalinks – постоянни връзки. ОК, отдавна съм със структура от вида http://otgovori.info/post-name/

След като сме готови с това, инсталираме плъгина Redirection plugin - е, аз съм с Redirection, но мисля, че отговаря напълно на споменатия.

Последното нещо, което трябва да се направи с постоянните връзки, за да се подобри
SEO на WordPress, е да се инсталира SEO Slugs плъгина - това не съм го направила, уповавам се на собственото си виждане кои да бъдат важните думи в адреса на статията.

2. Оптимизиране на заглавията за SEO - All in One SEO Pack. Би могло да се каже, че следвам насоките от ръководството.

3. Оптимизиране на описанията
На всяка категория, която сте създали или ще създадете влезте и напишете описание. Ох, добре, това не съм го довършила все още, но ще напиша най-накрая по едно описание на категориите. Остават ми още 3-4 неописани.

4. Оптимизация на картинките - редовно си слагам Alt и Title, всички картинки си имат и размери, да не би YSlow или PageSpeed да се разсърди.

С това се приключавала Техническата оптимизация и е време за Оптимизация на темплейта.

1. Пътя до статията - Обикновено пътят се показва над публикацията и изглежда по този начин “Начало > Статии > WordPress оптимизация за търсачки ”. Ами нямам такова нещо и май засега не смятам да го правя. Казват, че улеснява потребителите, но все пак при мен няма чак толкова дървовидна структура и името на категорията, от която е статията си е най-отгоре под заглавието. В judoday.com използвах плъгина на Yoast, но и там го махнах.

2. Заглавията - Проверете дали всички заглавия са с h1 таг и нищо повече.Така са си, проверих.

3. Изчистване на ненужния код - Всички javascript и CSS, които можете да имате във вашите файлове, трябва да се преместят във външни javascript и css файлове, за да се запази сорса на темплейта чист. Е, CSS е така, но си имам javascript във файловете, ама пък съвсем идеални няма как да сме ;)

4. Оптимизация на скоростта - WP-Super-Cache. Това, мисля, че няма нужда от коментар.

И така, стигнах до "Оптимизация на WordPress за напреднали и дублирано съдържание" от Ръководството.

1. Noindex, follow архивните страници - Robots Meta Plugin. Не използвам този плъгин, но пък използвам Google Sitemap Generator Plugin, чекнала съм Add sitemap URL to the virtual robots.txt file и не съм чекнала архивите в съдържанието на картата на сайта.

2. Забраняване на излишните архиви - казано е да се направи със споменатия вече Robots Meta Plugin, как се прави по друг начин не знам...някй да знае? :)

3. Страници - често съм чела колко е хубаво да има странициране и по отношение на търсачките и на посетителите, но засега си трая и си карам с наличното.

4. Задаване на nofollow атрибут на връзките, които не ни трябват - честно казано, тук подходих генерално. Инсталирах си плъгина WP Nofollow Post, който автоматично прави всички връзки nofollow, активирах го само за статиите, сложих си някои изключения, а ако искам мога някоя статия да я изключа от повсеместното nofollow.

Стигнахме до "Промяна на структурата на блога за по-висок ранг", където смятам да се спра за момента, защото ми е време да спя.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…