Пропускане към основното съдържание

Робин Шарма - явно никога няма да имам успех

Тази есен за пръв път Робин Шарма ще идва в България. Нямам нищо против човека, но като че ли напоследък взеха да ми стават прекалено много семинарите по лидерство. Поради тази причина и ще си позволя да направя мой прочит на всеизвестната "200-те топ принципа на успеха", от която бях готова да се откажа още на първия "топ" принцип. Все пак си направих труда да прегледам поученията и ето какво е моето мнение за някои.

1. Спи по-малко. Това е най-добрата инвестиция, която може да направи живота ти по-продуктивен. На повечето хора са достатъчни 6 часа, за да поддържат отлично здраве. В продължение на 21 дни опитвай да ставаш с 1 час по-рано и така ще си изработиш мощен навик.

Моля? Наистина има хора, които цял живот спят по 6 часа без никакъв проблем, но ако аз спя по шест часа повече от три последователни дни, най-големият ми успех ще е да се изпокарам с когото видя. Жив пример е тази статия:)

5. Винаги отговаряй на телефонните обаждания с ентусиазъм в гласа и покажи на обаждащия се, че цениш обаждането. За да придадеш важност се изправи прав. Това ще внуши увереност на гласа ти.

Наистина при осем часа работа на компютър човек трябва да се пораздвижва, но при петото ставане в рамките на половин час, ентусиазмът в гласа ми осезателно изчезна и бе заменен от раздразнение.

13. Научи се да медитираш ефективно.Медитация сутрин и вечер по 20 минути ще ти донесе необикновени резултати, ако го правиш редовно в продължение на 6 месеца.

Мдаа..40 минути...ще разберете защо ги отбелязвам...

15.Усили силата на волята си...Когато си гладен, изчакай един час преди да ядеш.

Ама аз моята воля съм я тренирала направо като камък - изчаквам не един час, ами направо пропускам обяда в офиса и "изчаквам" до вечеря няколко часа. Всъщност ако наистина съм гладна, най-много да се изпокарам пак с когото видя в рамките на този един час.

18.Поддържай връзка само с позитивни, концентрирани хора, от които можеш да се учиш и които няма да източват енергията ти с оплакване и скучно отношение.

То това кой ли не го иска, ама ако започна да подбирам клиентите, с които комуникирам дългосрочно и постоянно по този признак, скоро ще имам възможност да медитирам не по 40 минути, ами направо целодневно.

27.Накисни се в топла вана на края на дългия, напрегнат ден.

Мдаа..време за медитация, визуализация, комуникация с позитивни хора, вана...звучи наистина чудесно, ако някой друг свърши работата, която ме чака в офиса и в кухнята.

38.Изпразни чашата си. Пълната чаша не може да събере повече.

Защо просто не пейстна 200 дао притчи...

52. Научи се, да се разхождаш половин час след вечеря.

До тук: 40 мин. медитация + 30 мин. топла вана + 2 минути съзерцание + 30 мин. разходка = 102 мин. удоволствия. Не е лошо, май и на мен Робин Шарма ще ми стане любим "коуч".

Удоволствията обаче продължават:
53.Започни програма с вдигане на тежести във фитнес салона.
61.Стани приключенец. Веднъж на всеки няколко месеца се заеми с нова вълнуваща дейност като например речно плаване, гмуркане, уиндсърфинг, скално катерене, бойни изкуства, плаване, дълбоководен риболов.
62. Прекарвай време сред природата.
81. Създай си навик да плуваш всеки ден.
87. Основно разтягане по 15 мин на ден е отличен начин да освободиш напрежението, което си натрупал в резултат на съществуването в този много.... и бързо развиващ се, но прекрасен свят. Опитай масаж или джакузи.


Всъщност тази книга май е за това как да се забавляваме...

119. Ако живееш в жилищен блок увери се, че е светъл и има плувен басейн.

Моляяя? Ако мога да си позволя да живея в такъв блок, няма да има смисъл да чета тази книга, вече ще съм постигнала това, което тя се опитва да ме научи как да постигна.

123. Всеки ден се откъсвай от шума, тълпите и препускането и прекарай няколко часа в тих самоанализ, четене или просто отпускане.

Няколко часа??? Да ги добавим към онези 102...

160.Прекарвай по един час в пълно мълчание с изключение на директни въпроси, на които трябва да отговаряш.

И така - успех ще постигна, ако всеки ден отделям:

40 минути за медитация
30 минути за вана
30 минути за разходка след вечеря
30 минути за плуване
15 минути за разтягане
120 минути за самоанализ, четене, самоотпускане
60 минути за мълчание и източни упражнения

Всичко: пет часа и 25 минути.
Мисля, че е крайно време да изтрия файла с поученията. Край.

Коментари

Анонимен каза…
Невероятно креативен и критичен прочит. Има голяма логика в него. Поздрави!
Day каза…
Хе, малко със свито сърце очаквах негативни коментари :) Изключително се радвам, че първият е положителен :)
Maya каза…
Първоначално ми бяха харесали принципите на Робин Шарма, но твоят прочит е много по-логичен :)
Определено ме спечели :)
Надявам се, че имаш RSS, за да е по-лесно четенето :)
Maya каза…
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
skoklyo каза…
Е, де, толкова ли не можеш да отделиш между два и пет часа дневно за себе си? :)
Сметни само - осем часа сън, осем часа работа, остават осем часа за разни други неща. Хайде, половината да изгубиш в глупости, пак остават 4, от които могат 2 да са си само твои. Безплатно удоволствие, кой ти го дава :)
Day каза…
Хм, да помисля за какво ги губя тези осем часа, които трябва да ги имам - сутрин половин час хигиена, обличане (гладене и пр.) и един час път до работното място.
Вечер един час път до работното място. Останаха пет часа и половина.
Един час обедна почивка през работния ден, в който вероятно трябва и да хапна, но пък мога и да помедитирам :)
Останаха четири часа и половина.
По някое време трябва да сготвя нещо, ако ще е и аламинут да е за половин час.
Останаха четири часа (въпреки, че ако някоя жена каже, че постоянно успява да се справи с готвенето само за половин час, ще поискам лично обучение от нея :)
Семейна вечеря - един час. Останаха три.
Да разхвърляме и разни домакински неща, свързани с вида на къщата по половин час на ден.
Хм...не знам защо, но просто не мога да се реша вечер след всички търчанета, да започна да се разхождам из квартала. Но може би е възможно? :)
Някой да сподели опит :)
Адриана каза…
И аз харесвах принципите ...
Мислех си - браво; ей, че хубаво; прекрасни идеи; защо не; полезно и т.н.

---
Дори опитах да спя по-малко, за да успявам с всички задачи. ;)
Гадно е и в никакъв случай не си по-продуктивен - просто си недоспал.
Както се казва: не правете това в къщи, а аз ще допълня - ако не Ви се налага. :) :) :)

---
Деяна, ти вече имаш успех, защото трезво и ясно преценяваш нещата, и имаш своята гледна точка. Това е най-важното! ;)

Поздравления за поста!!!

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…