Пропускане към основното съдържание

25 жизнено важни принципа за улична самоотбрана

1. Когато животът ви е застрашен. трябва да бъдете безмилостни в атаката си (Г-н Добрият трябва да бъде оставен за момент. Няма място за пощада!)

2. Не причинявайте на атакуващия повече вреда, отколкото е необходимо, за да приключите конфликта и да бъдете в безопасност. ( Изключително трудно е да обосновете убийство с голи ръце в задния двор! Използването на "смъртоносна сила" трябва да бъде напълно оправдано!) - Това означава: СЛЕД като сте обезвредили противника, не продължавайте с побой. Или, ако ви нападне пиян - не го убивайте!


3. Бъдете добре тренирани за всякакъв вид бой - от далечно разстояние, от средно разстояние, от близко растояние, борба.

4. Използвайте подходящи принципи за визуално фокусиране.(Главни: гърло, гърди или слънчев сплит/понякога очите/;второстепенни: глава, колене, лакти).

5. Атакувайте жизнено важните цели веднага! Очи, нос, гърло, слънчев сплит, слабини, седалищен нерв, коляно, пищял, извивка на ходилото и др.)

6. Удряйте бързи, удряйте силно и удряйте първи! 9Веднага след като разберете, че конфликтът не може да се избегне, елиминирайте противника!)

7. Не могат да ударят това, което не виждат! (Бръкнете в очите на противника си.)

8. Разрушете основата и горната част от тялото също умира. (Ритник в коляното, пищяла или седалищния нерв ще изкара от строя опорната система на атакуващия. Не могат да ви ударят, а ко не могат да се доберат до вас).

9. Прекъснете приближаващите атаки в най-ранния възможен момент. (След като противникът ев обхвата ви - ударете го!)

10. Използвайте най-дългото оръжие за най-близките цели - бръкване в окото, страничен удар с крак в коляното и др.

11. Едновременно защитавайте и атакувайте.(Парирайте или блокирайте и удряйте в едно и също време или в следващата секунда, вместо да блокирате и после да атакувате)

12. Защитавайте горнмата част на тялото си с ръце, долната - с крака. (не се навеждайте, за да парирате или блокирате удар с крак, като оставяте главата си незащитена за атака.)

13. Не могат да ударят това, което не могат да достигнат! (Използвайте добре краката си, за да избягвате атаки и да контролирате разстоянието между вас. Опитайте се да стоите точно на ръба на бойната мярка за разстоание, когато се движите или подготвяте атаката си.)

14. Използвайте комбинирани аатаки, (В ситуации на самозащита конфликтите рядко завършват само с един удар! Бъдете подготвени да продължите с атаките, докато противникът е напълно извън играта. Комбинациите ще ви помогнат и ако се биете срещу повече от един).

15. Ако някой ви сграбчи, просто го ударете!Простота! Без загубено време, без излишни движения!)

16. На близко растояние използвайте други оръжия (Силни удари са глава, лакти и колене).

17. Ако противникът ви има нож, пригответе се за възможността да бъдете наранен. (Има шанс и да се случи, затова се пригответе психологически за това, така че да не загубите заради него!)

18. Не позволявайте битката да се пренесе на земята! (Противникът ви може да има приятели наблизо, които с удоволствие ще му помогнат срещу вас!)

19. Ако имате някакво съмнение, удряйте право и силно! (Това е ударът,който може да се повтори най-бързо!)

20. Бъдете подготвени да ударите противника си с крак, когато падне. (Не му давайте шанса да стане и отново да продължи битката.)

21. Дайте му да се разбере!Няма време за размотаване! (Извадете го от играта възможно най-бързо! Не застрашавайте себе си или някой друг с вас по-дълго, отколкото е необходимо! Допълнителното време дава прекалено много възможности за грешка, като например приятели на помощ, достъп до оръжие, нараняване на приятел или любим човек!)

22. Когато всичко свърши - изчезвайте от там! (Не се мотайте наоколо за снимки и автографи!)

23. Ако се срещнете с представители на властта, бъдете учтив и им съдействайте. Уведомете ги, че сте реагирали на момента, защото сте почувствали, че животът ви е в опасност! (Например: "Офицер, страхувах се за живота си! Ако не бях реагирал веднага, можеше да съм мъртъв!")

24. Не си търсете белята, но винаги помнете, че тя е някъде там! (Има, за съжаление и такива които живеят, за да причиняват болка и да предизвикват страх у другите!)

25. Основното и най-важното: По-добре да се пробваш срещу 12, отколкото да те носят шестима! (По-добре да се изправиш срещу 12 съдебни заседатели, отколкото да те носят шестима твои приятели в траурна церемония в твоя чест) Някои други: - нещо, което научих за сигурността е, че ВИНАГИ трябва да предполагаш, че противникът ти има нож и/или може да го извади всеки момент;

- Заншин - да си нащрек при битка означава и да бъдеш нащрек след сблъсъка за други атакуващо или за по-нататъшна конфронтация от противника.

сп. "Пътят на бойните изкуства", бр.6/2002

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…