Пропускане към основното съдържание

Правилно държане в опасна ситуация

От изключително значение за позитивно решаване на ситуацията е адекватното държане на нападнатия. Основно става въпрос за психологичната страна, намеренията и възможностите на нападателя правилно да бъдат ограничени и да се избере ситуационно правилна реакция. Едва тогава на втора линия излизат физическите способности на защитаващия се и определят успеха или неуспеха на защитата.

Целта на упражненията за самозащита е преди всичко духовно да се придобие контрол върху нападателя и ситуацията.


СЕРИОЗНИЯ СЛУЧАЙ

Развитието на ситуациите за самозащита е стъпаловидно.Всяко от тези стъпала трябва да се оттренира и да се знае, че по всяко време бягството е решение на проблема. Решаващ фактор за успеха на една защита е ограничаването на страха, ограничения страх може да доведе до неочаквани постижения. Големият страх води до ограничаване на способностите за прилагане на тренираното и може да доведе до грешна преценка на ситуацията. Паниката дава погрешна оценка и може да се насочи срещу самия защитаващ се.

От особено значение при трениране на самозащита е да се ограничи фактора стрес и страх.Това се постига чрез разиграване на различни ситуации за самозащита и придобитата при това сигурност подобрява решението на проблема. Предупреждаваме за т.нар. измамна сигурност , в доверието в новопридобитите способности, става въпрос за доста рискове, за които човек не е дораснал.

Изследванията потвърждават, че потенциалната жертва е затормозена в изявата си поради страха в сравнение с нежертвата, която сигнализира за повишена готовност за противопоставяне чрез езика на тялото и излъчването.Ето защо излиза на преден план въпроса :"Как да реагирам правилно?" За съжаление няма един единствен еднозначен отговор.Всяка ситуация е индивидуална и различна поради различието на нападателя и жертвата.
ОБЩИ ПРАВИЛА НА ДЪРЖАНЕ

Важно е, че без достатъчна тренировка всеки съвет и всеки трик може да е по-опасен отколкото да помага.

1.Гледайте възможния нападател в очите.По-трудно е да нападнеш човек, който гледа право в очите , освен това така ще бъдете запознати по-добре с действията на другия.

2.Не се правете на малък.Един страхливо изглеждащ човек провокира агресивно поведение.

3.При агресивно поведение на противника се дръжте по-изправени и на по-голямо разстояние и не допускайте обгръщане или захващане.Разстоянието ви дава време за реакция и по този начин се увеличава шанса за ефективна защита.

4.Правилния момент за съпротива е решаващ,Понякога трябва да се изчака за благоприятна възможност, за решаващия опит.

5.При разстояние първо използвайте техники с крак.

6.Използвайте техниките веднага с пълна сила - може да имате само един шанс.Не използвайте сложни техники, които не владеете.

7.Заемете основна позиция, която сте научили. В тренировката трябва да сте усвоили изходно положение на тялото, при което вие предоставяте най-малка повърхност за нападение,добре се защитавате и можете да контрирате и преди всичко не се напрягате.Във вашата вяра в позицията лежи вашето спокойствие и сигурност.
ЖЕНИ В СИТУАЦИИ НА САМОЗАЩИТА

Понеже по правило попадат в ситуация с противник от мъжки пол, жените трябва да съблюдават следното:

1.В опасна ситуация избирайте лесно нараними цели за нападение като очите, ларинкса (гръкляна) или слабините.Ако имате чувството, че вашия живот или вашето здраве ( напр.изнасилване ) са в опасност, трябва да отхвърлите вашите задръжки и да реагирате толкова ефективно и директно , колкото е възможно.Ако вашия противник получи втори шанс, той ще бъде предупреден и извънредно раздразнен.

2.Избягвайте ситуации с висок риск - самотни улички или места, особено в непознати области, дълбоки гаражи, горски пътеки или някои кръчми.
ПОМОЩ ОТ ДРУГИ

Понякога човек получава помощ от други, но страничния наблюдател не винаги може да прецени, че това е точно случай на нападение. Като препоръка за получаване на помощ важи следното: Важно е на наблюдателя да му стане безспорно ясно, че става въпрос за опасна ситуация:

1.Викайте силно за помощ!
2.Говорете на вероятния спасител директно.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…