Пропускане към основното съдържание

Безопасност на улицата

Често да бъдеш в града е по-опасно, отколкото в диви и безлюдни места. Градът съсредоточава контрасти и наред с цивилизоваността тук могат да съществуват и полуварварски явления. Престъпниците нерядко действат, без да дочакат нощта.

С какво се обяснява тази наглост?
Във всекидневния живот хората се изолират дотолкова, че всеки се занимава само със своите работи. Безразличието към хората от делова привичка става черта на характера. Молещият за помощ на улицата едва ли ще получи такава от някого.

Вестниците постоянно публикуват свидетелства за престъпления, извършени както в големи, така и в малки градове, когато у околните не е имало смелост да се намесят. При такива новини човек започва да се пита: как да се държи и опази в тези каменни джунгли?


Следвайте съветите, които ви даваме по-надолу и това ще позволи, от една страна, да се намали вероятността от попадане в неприятна ситуация, а от друга - ще увеличи степента на вашата вътрешна готовност да се противопоставите на трудностите.

И така, намирайки се в града:

- избягвайте самотни разходки в немноголюддни места;
- откажете се по възможност от нощни придввижвания, в краен случай използвайте такси;
- ако се обръщат грубо към вас по повод няякоя допусната грешка или ви се присмиват, не отвръщайте и не се поддавайте на провокации;
- старайте се да предвиждате и избягвате ннеприятните ситуации;
- не спирайте коли на автостоп и не се съггласявайте да ви возят непознати хора;
- никога не показвайте пари или скъпоценноости, дръжте ги във вътрешни джобове, в куфарче или на друго надеждно място;
- не се натоварвайте с чанти и пакети, по-добре е винаги да имате свобода на движение, ако възникне необходимост да се защитите;
- ако някой ви пречи да се придвижите и нее можете да се освободите, обърнете се към полицай, позвънете на която и да е входна врата;
- в непознат град се придвижвайте с карта, която ще ви позволи да икономисате време; по същата причина по-често се обръщайте към различни хора, които да ви упътят, когато търсите някакъв адрес;
- не показвайте твърде ясно, че сте турист, разхождайте се с местния вестник под мишница, смесвайте се с местните жители;
- бъдете внимателни към вътрешни дворове ии малко осветени ъгли, старайте се по възможност да ги избягвате;
- ако шофьор ви помоли за съвет, дайте му го бързо и ясно или се извинете, че не познавате мястто, но никога не отивайте да съпровождате непознат човек;
- избягвайте да сядате в празен автобус, аа ако се наложи, то бъдете близо до шофьора;
- когато се придвижвате в града, винаги е удобно да имате на разположение дребни монети и билети за градския транспорт.
- избягвайте местата със стълпотворение наа хора. Именно в тълпата можете да станете жертва на тези, които крадат чанти и портфейли. Дори да забележите, няма да имате време да реагирате.

Ето още няколко съвета, които макар да са очевидни, не трябва да се забравят:

За да вземете квитанция или някакъв документ от учреждения не отивайте в пиковия час или впоследния дни преди приключване на срока на действие на документа.
Излизайки от банка, когато се изтеглили пари, не ги показвайте, Това се отнася и за моментите, когато чакате реда си на касата, за да платите нещо.
Пресичайки пътя, не излизайте внезапно откъм предната страна на автобуса или спрелия камион, който закрива видимостта на шофьора, не правете това и на кръстовища ии слабоосветени места.
Ако чуете изстрели, веднага се отстранете от прозореца и легнете на пода, предварително изключвайки осветлението, придвижвайте се в стаята снишавайки се.
Ако се окажете на улицата по време на престрелка, веднага залегнете или се ксрийте зад най-близкото укритие (стълб, дърво), притиснете се към стена на къща.
За да не станете жертва на случаен куршум, старайте се да не оставате на средата на улицата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…