Пропускане към основното съдържание

Методика за отработване на защита срещу удари в главата

При един уличен бой най често употребяваните удари са тези в главата. Обикновенно с едната ръка се захваща ръката на противника или дрехата а с другата се нанася дъжд от удари в главата. Ударите при това не са в съответствие с никои удари от бойните изкуства, а следват някаква трудно определима траектория. Тук ще представя една методика за отработване на защита срещу удари в главата по време на улична битка. Методиката не е моя лична , а е от една руска школа по самоотбрана.

Застанете по двойки. Единят е с гръб до стената за да не може да се дърпа назад.В началото главното в отработването на защитата е да се научиме да приемаме ударите стоейки на място с цел да свикваме с това психологически.Не отдръпваме, не обръщаме главата, не затваряме очи.Поради това първата защита която тренираме е с подлагане, тоест приемане на ударите с рамо, длан, предмишници, лакти.При което трябва да приемаме ударите по близо до главата с цел да се адаптираме и да не се откриваме.


Започваме:

1) Нека партньорът ви нанася единични прави удари с юмрук, а вие с отпуснати покрай тялото ръце поставяйте под удара му своето повдигнато рамо.За целта сваляйте надолу брадата, завъртете се на половин оборот и поставете повдигнатото си рамо. Идеалното е рамото да е разноименно на удрящия юмрук.Разбира се това не е сто процентова защита, но 1) така отработвате основата за следващите комбинирани защити, 2) а ако не сте успели да повдигнете ръце към главата си (често първия удар на улицата е неочакван) това също е възможен вариант., 3) съзнателно изключвайки ръцете вие продолявате своя страх!

2) Същото но сега към рамото прибавяме и дланта на другата ръка.Дръжте дланта стегната и натискайте ставата на палеца към рамото-това прави защитата по плътна.Дръжте брадата долу и я крийте зад рамото.

3) Прибавяме към вдигането на рамото и подлагане на предмишницата.Предсавете си че това е щит който подлагате под вражия удар.Повдигайте педмишницата заедно с рамото, китката да е на нивото на челото, иначе рискувате да получите удар със собствената си ръка.на практика дланта ви лежи върху главата ви. Юмрукът на противника попада на твърдата кост близо до лакътя.В резултат на тази неприятна изненада може да си изкълчи китката или да си счупи пръсти, или и двете заедно.Другата длан също я вдигаме към рамото за подсигуряване.

4) Подлагане на двете предмишници.Това е т.нар. в бокса (глуха защита). На всеки удар вие подлагате двете предмишници близо до лактите им.На практика вие подставяте лактите си.Съединете лактите, предмишниците и китките си, съберете се, повдигнете рамена, спуснете брадата.Движенията на ръцете наподобяват това на зтварящите се врати на метрото (трамвай, рейс Икарус...) Не подлагайте предмишниците! По високо ръцете!

5) Сега към предишните защити добавяме движение и на тялото, леко напред, назад, отклон или приклякане.

6) Представете си че сега сте само с една действаща ръка, а другата е контузена.Защитавайте се!

7) Всичко което работихте до стената сега пренесете на пода. Лежите по гръб а партньора върху вас.

Работете различно, с ръкавици, само с бинтове , с голи ръце. Променяйте силата на контакт.След добро овладяване на подлаганията започнете и другите защити като отклони, отбивания и др. Сега по малко се боите и няма да отскачате от удара на 5 метра или да се отклонявате да самия под.

Добавете и отработване на нестандартни ситуации!
Например-работа когато едното око ви е затворено, с завързани ръце, вие ви се свят след пропуснат удар, защита след серия кълба или завъртания. Може да измислите доста варианти.

Материалът е публикуван във fightmagazine.hit.bg, където ще намерите и други интересни четива.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…